2009. gada 23. aprīlis, 15:33

Partijas šogad vēlēšanām plāno tērēt mazāk naudas

Jauns.lv

Rīga, 23.apr., LETA. Vairākas politiskās partijas šogad pašvaldību un Eiroparlamenta vēlēšanām naudu tērēšot daudzkārt mazāk un to kampaņas būšot netradicionālākas, liecina mārketinga komunikāciju vortāla "www.7guru.lv" veiktā aptauja.

Kā aģentūru LETA informēja "www.7guru.lv" projektu vadītāja Līva Balode, aptaujā par pirmsvēlēšanu kampaņām piedalījusies Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), "Jaunais laiks" (JL), Sabiedrība citai politikai (SCP), LPP/LC un Tautas partija (TP).

Šogad pirms vēlēšanām partijas gribēs tikties ar saviem vēlētājiem klātienē, šādi iepazīstinot konkrēto pašvaldību iedzīvotājus ar vēlēšanu kandidātiem, izklāstot partiju programmas, nākotnes vīzijas un atbildot uz visiem sasāpējušiem jautājumiem.

Tikšanās ar iedzīvotājiem ir pirmsvēlēšanu aktivitāte numur viens, ko nolēmušas īstenot visas "www.7guru.lv" aptaujātās partijas.

"Atšķirībā no citiem gadiem, šogad kampaņās var izmantot krietni mazāk naudas. Izmantosim visas iespējas, lai bez maksas stāstītu vēlētājiem par partijas pašvaldību kandidātiem. Iesaistīsimies pasākumos, rīkosim sapulces un tikšanās," stāsta ZZS pārstāvis Raimonds Krūmiņš.

Savukārt JL sabiedrisko attiecību konsultante Ieva Zīberga informē, ka JL kampaņa tiek plānota klasiska, taču nu jau tradicionāli lielu uzsvaru pievēršot tiešajai komunikācijai jeb tiešajam kontaktam ar vēlētāju. Izdevumus kampaņai partija plāno likumā noteiktā apmērā.

"Sabiedrības citai politikai" valdes loceklis Kaspars Funts informēja, ka par biedru naudām un saziedotajiem līdzekļiem tiks drukātas un izplatītas partijas programmas. "Gribam, lai cilvēki lasa un izvērtē, par ko balsot, nevis balso, balsoties uz šaušalīgajām kampaņām," uzsver Funts.

Viņš stāsta, ka partijas kampaņas devīze būs - "Par labām pārmaiņām". "To, ka sabiedrība pārmaiņām ir gatava, pierāda vērienīgā tautas sapulce Doma laukumā 13.janvārī vai arī zemnieku protesta akcija, kas beidzās ar Mārtiņa Rozes demisionēšanu," norāda Funts.

Funts atzīst, ka, tiekoties ar potenciālajiem vēlētājiem, var redzēt, ka iedzīvotāji norūpējušies par pamatvajadzību apmierināšanu. Biežākie jautājumi, kuri satrauc cilvēku prātus, ir par to, kad valsts vai pašvaldības radīs jaunas darba vietas, vai nepaliks bez darba un kā izdzīvot. To apzinās vai ikkatra partija, kas sagatavojusi pašvaldību vēlēšanu sarakstus un izstrādājusi partiju programmas.

Par labākiem laikiem, nākotni pozitīvās krāsās, ekonomiskās situācijas uzlabošanos, jaunu darba vietu radīšanu, uzņēmējdarbības vides sakārtošanu, investīciju piesaisti pirmsvēlēšanu kampaņās runās arī JL, LPP/LC un TP.

Otrs būtiskais akcents, kam pievērsīsies vai ikkatra partija, ir savs pilsētas mēra vai Eiroparlamenta kandidāts. Ir zināms, ka JL Rīgas domes priekšsēdētāja amatam izvirzījis kandidātu Edgaru Jaunupu, kas ir viens no partijas dibinātājiem un Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs, savukārt LPP/LC par kandidātu Rīgas mēra amatam virza Aināru Šleseru.

"Šlesers Latvijai ir piesaistījis simtiem miljonu latu investīcijas, uzņēmumos radījis tūkstošiem darba vietu un simtiem miljonu latu nomaksātu nodokļu valsts budžetā. Par spīti pretrunīgi vērtētajai Šlesera īstenotajai personāla politikai Satiksmes ministrijā, tieši viņa pārraudzītās aviācijas, tranzīta un telekomunikācijas ir vienīgās nozares, kas turpina attīstīties arī krīzes laikā," norāda LPP/LC pirmsvēlēšanu kampaņas vadītājs Edgars Vaikulis.

TP frakcijas konsultante Sarmīte Kolāte stāsta, ka maijā Eiropas Parlamenta deputātu kandidāti tiksies ar iedzīvotājiem, apbraukājot Latviju ar oranžo "Eiropas ekspresi". "Daudz komunicēsim ar iedzīvotājiem, izmantosim interneta resursus, un būs arī reklāmas klipi televīzijā un radio," vēsta Kolāte.

Šogad pirmo reizi vienlaikus notiks gan pašvaldību, gan Eiropas Parlamentu vēlēšanas, ir svarīgi mobilizēt partijas biedrus, regulāri tiekoties ar viņiem, informējot par partijas padarītajiem darbiem un diskutējot par jaunajiem izaicinājumiem, kas būs jārealizē ar jauno vēlēšanu programmu. "Mēs kā vienmēr neizvēlēsimies konfrontāciju ar citiem politiskiem spēkiem. Daudz tiksimies ar cilvēkiem, jo šajās vēlēšanās liela nozīme būs nevis kampaņām, bet padarītajiem darbiem, kurus arī centīsimies atgādināt. Šogad daudz lielāka nozīme būs arī komunikācijai internetā," saka Kolāte.

Vortāla "www.7guru.lv" aptaujātās partijas atzinušas, ka pašas pret kādu citu partiju šogad nevērsīsies un nenomelnos. Tomēr tās ir gatavas tikt nomelnotas no konkurentiem. Tādos brīžos iespēju robežās tiks sniegtas arī atbildes.