2009. gada 24. aprīlis, 10:30

Igaunija plāno atcelt ienākumu nodokļa atvieglojumus izglītības izmaksām

Jauns.lv

Tallina, 24.apr., LETA. Igaunijas Izglītības ministrijas izstrādātais likumprojekts paredz, ka iedzīvotājiem netiks kā līdz šim atgriezts nomaksātais ienākumu nodoklis par bērnudārzu maksas un pieaugušo interešu izglītības izmaksām, ziņo laikraksts "Eesti Päevalet".

Tajā pašā laikā tiek plānots atbrīvot no papildus nodokļa darba pienākumu veikšanai nepieciešamās kvalifikācijas celšanas kursu izmaksas, ko sedz darba devējs.

"Pašlaik ir izveidojusies problēma ar nodokļu atvieglojumu mērķtiecību," paskaidroja Valsts finanšu komisijas priekšsēdētājs Jurgens Ligi, norādot, ka nodokļu atvieglojumu ideja ir izplūdusi un zaudējusi savu sākotnējo nozīmi. "Nav jēgas atbalstīt jebkuru interešu izglītību, ja valstij trūkst līdzekļu. Martā izveidojās nenormāla situācija, kad valsts atgriezto nodokļu summa bija augstāka par ienākušo," viņš papildināja. Runājot par bērnudārzu nodokļu atvieglojumiem, viņš norādīja, ka lietderīgāk būtu bērnudārzus dotēt tieši, nevis sniegt nodokļu atvieglojumus atsevišķām personām.

Ligi vērsa uzmanību arī uz faktu, ka uzņēmumi arī turpmāk spēs apmaksāt savu darbinieku kvalifikācijas celšanas apmācību. "Jaunais likums palielinās iespējas. Runa ir par simtiem tūkstošu kronu, ko uzņēmumi ietaupīs," viņš piebilda.

Pēc Ligi novērtējuma, nelielajām izmaiņām nodokļu atlaižu sistēmā nevajadzētu būtiski ietekmēt iedzīvotāju finanses. Bet, ņemot vērā lielo atvieglojumu saņēmēju skaitu, valstij būtu iespēja ietaupīt nozīmīgas summas.

Ekonomikas ministrija vēl nav akceptējusi iesniegto likumprojektu, norādot uz faktu, ka nav piedalījusies tā izstrādē.

Izglītības ministrs Teniss Lukass izteica gandarījumu par sen gaidītajiem atvieglojumiem darba devējiem, tomēr bija diezgan skeptisks attiecībā uz pārējiem priekšlikumiem, norādot, ka grūtā periodā visi gaida kādu stimulu, lai turpinātu pārtrauktās mācības. Tāpat viņš neatbalstīja arī interešu izglītības nodokļu atlaižu atcelšanu.

Ministrs uzskata, ka pašlaik būtu nepareizi bremzēt to attīstību, kas pēdējo gadu laikā ir sasniegta. Kā pozitīvu piemēru viņš minēja ievērojami palielinājušos papildus izglītību iegūstošo pieaugušo iedzīvotāju skaitu.

Pašlaik Tallinas pašvaldību bērnudārzos par vienu bērnu vecākiem jāmaksā 348 kronas (15,80 latus). Tādējādi vecāki gadā saņem atpakaļ no nomaksātā ienākumu nodokļa 877 kronas (40 latus) par katru bērnu. Privātajos bērnudārzos šīs summas ir attiecīgi lielākas. Ja mēnesī par bērnudārzu jāmaksā 3000 kronu (136 latus), tad atgriezto nodokļu summa gadā veido jau 7560 kronas (344 latus).

Komentējot jauno likuma projektu, Igaunijas vecāku savienības priekšsēdētājs Ens Kirsmans atzina, ka ir ļoti skumji, ja valsts kārtējo reizi cenšas ietaupīt uz ģimeņu, kurās aug bērni, rēķina.

Pēc Tallinas pilsētas datiem, uz šī gada 1.janāri pašvaldību bērnudārzus apmeklēja 19 948 bērni, savukārt privātajos bērnudārzos piereģistrēti bija 635 Tallinas mazie iedzīvotāji.