2009. gada 24. aprīlis, 11:20

Baltijas valstu sabiedrisko pakalpojumu regulatori diskutēs par elektroenerģijas tirgus nākotnes perspektīvām

Jauns.lv

Rīga, 24.apr., LETA. Lai diskutētu par aktualitātēm Baltijas elektroenerģijas apgādes jomā un elektroenerģijas tirgus nākotnes perspektīvām, šodien Rīgā notiek astotais Baltijas valstu Elektroenerģijas tirgus miniforums, aģentūru LETA informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

Miniforums tiek rīkots Eiropas Savienības (ES) enerģētikas regulatoru un Eiropas Komisijas reģionālās iniciatīvas ietvaros, un šādas konsultācijas ar tirgus dalībniekiem Baltijas reģionā notiek regulāri.

Forumā pulcējas pārstāvji no visu triju Baltijas valstu elektroenerģijas jomas regulatoriem un elektroenerģijas ražošanas kompānijām, piedaloties viesiem no Somijas un Ungārijas, kā arī Eiropas Komisijas pārstāvjiem.

Kā norāda regulatorā, Eiropas Parlaments ir tikko apstiprinājis tā dēvēto trešo enerģētikas tirgus direktīvu paketi, kas arīdzan paredz prasības regulatoru neatkarības un pilnvaru stiprināšanai. Par nacionālo regulatoru jaunajiem uzdevumiem un Eiropas Savienības enerģijas regulatoru padomes (CEER/ERGEG) plāniem foruma dalībniekus informēs Somijas enerģijas regulatora vadītāja un CEER/ERGEG priekšsēdētāja vietniece Asta Sihvonena-Punka.

Viens no diskusiju objektiem miniforumā būs Baltijas elektroenerģijas starpsavienojuma plāns, un ar jaunumiem šajā jomā iepazīstinās Ekonomikas ministrija. Tāpat foruma dalībnieki apspriedīs elektroenerģijas tirgus iespējas, izvērtējot izmaiņas pēc tā atvēršanas, kā arī dalīsies viedokļiem par šīs jomas caurskatāmības nodrošināšanu.

Tā dēvētās reģionālās iniciatīvas pasākumus, kuru realizācijas gaitā notiek miniforums Rīgā, Eiropas Elektroenerģijas un gāzes regulatoru grupa uzsāka 2006.gadā, un reģionālās iniciatīvas mērķis ir veicināt Eiropas nacionālo elektroenerģijas tirgu integrācijas procesu.

Pašreiz iniciatīvas realizācijas laikā Eiropas valstu regulatori, tirgus dalībnieki un Eiropas Komisijas speciālisti sadarbojas atbilstoši dalījumam septiņos reģionos, un viens no tiem ir Baltijas valstu reģions. Visiem reģioniem ir kopējs mērķis - nodalītos nacionālos elektroenerģijas tirgus apvienot, taču katra reģiona prioritātes tiek noteiktas un veiktie pasākumi tiek īstenoti atbilstoši reģiona īpatnībām.

Miniforumu Rīgā rīko SPRK. Baltijas valstis plašākas tirgus dalībnieku konsultācijas forumu veidā rīko rotācijas kārtībā, iepriekšējo reizi miniforums Rīgā notika 2007.gadā.