2009. gada 24. aprīlis, 12:18

Aptauja: 79% sieviešu Igaunijā uzskata politiku par vīriešu darbības jomu

Jauns.lv

Tallina, 24.apr., LETA. Kā liecina socioloģisko pētījumu firmas "Saar Poll" veiktā aptauja, astoņas no desmit sievietēm Igaunijā ir pārliecinātas, ka politika ir galvenokārt vīriešu darbības joma, ziņo raidsabiedrība "National Broadcasting".

Aptauju pasūtīja Eiropas Komisija visās ES dalībvalstīs, un, piemēram, tikai 51% sieviešu Somijā piekrita šim apgalvojumam.

Igaunijas sievietes nevēlas iejaukties politikā, vismaz Eiropas Parlamenta līmenī. Igaunija ir ES dalībvalsts, kurā vismazākais skaits sieviešu (20%) domā, ka Eiropas Parlamentā abu dzimumu pārstāvjiem jābūt vienlīdzīgi pārstāvētiem.

Kā uzskata sociologs Andruss Sārs, Igaunijas iedzīvotāju attieksme pret sieviešu lomu ģimenē, darbā un sabiedrībā pēdējos pāris gados ir ievērojami dažādojusies. "Tomēr dažās jomās sabiedriskā doma Igaunijā joprojām ir iestrēgusi tradicionālajās dzimumu lomās, un relatīvi lēni mainās ne vien vīriešu pasaules redzējuma neelastība, bet arī Igaunijas sieviešu uzskati," viņš teica.

"Igaunijas sabiedrisko domu ietekmē brīvā tirgus ekonomikas principi - visi ir vienlīdzīgi un nevienam nevar būt nekādu priekšrocību. Centieni atbrīvoties no tradicionālās dzimumu lomas līdz ar vāji regulētās kapitāla ekonomikas principiem rada auglīgu augsni Igaunijas sabiedriskajai domai, kas atbalsta zemu sieviešu īpatsvaru Eiropas Parlamentā," piebilda Sārs.

Aptauja tika veikta šā gada februārī, un Igaunijā tajā piedalījās 1005 par 18 gadiem vecāki iedzīvotāji.