2009. gada 27. aprīlis, 12:42

Pasaules Banka, SVF: Krīze izvēršas "cilvēciskā katastrofā"

Jauns.lv

Vašingtona, 27.apr., LETA--AFP. Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) un Pasaules Banka svētdien brīdināja, ka globālā ekonomiskā krīze izvēršas "cilvēciskā katastrofā", un aicināja dalībvalstis paātrināt solītās palīdzības sniegšanu un dot vairāk visneaizsargātākajām valstīm.

Beidzot savu pavasara apspriedi Vašingtonā, abas Bretonvudas institūcijas paziņoja savām 185 dalībvalstīm, ka daudzu paaudžu laikā vissmagākā globālā lejupslīde jau iedzinusi galējā nabadzībā vairāk nekā 50 miljonus cilvēku.

"Globālā ekonomika ir dramatiski pasliktinājusies. Sekas ir īpaši nopietnas jaunattīstības valstīs, kur finanšu un ekonomiskā krīze izvēršas cilvēciskā un attīstību ietekmējošā katastrofā," teikts SVF un Pasaules Bankas kopīgajā paziņojumā.

"Mums jāmīkstina tās ietekme uz jaunattīstības valstīm un jāatvieglo to iesaistīšanās globālajā atgūšanās procesā," norāda Pasaules Bankas rīcības komiteja, uzsverot, ka jāpilda palīdzības solījumi, arī tie, ko deva G20 valstis šā mēneša sākumā notikušajā Londonas samitā.

"Mēs mudinājām visus donorus paātrināt saistību izpildi un palielināt palīdzību, kā arī apsvērt iespēju pārsniegt uzņemtās saistības," teikts rīcības komitejas paziņojumā.

Kā palīdzēt jaunattīstības pasaulei pārvarēt vissmagāko globālo lejupslīdi kopš pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu lielās depresijas, bija galvenais darba kārtības jautājums bankas rīcības komitejas sēdē, ar kuru beidzās šo institūciju divu dienu tikšanās.

"Neviens nezina, cik ilga būs krīze," preses konferences laikā atzina Pasaules Bankas prezidents Roberts Zeliks. Kaut arī, pēc viņa teiktā, bankas finanses "ir spēcīgas, lai palīdzētu mūsu partnervalstīm", krīze pakļauj riskam ANO tūkstošgades attīstības mērķi līdz 2015.gadam samazināt nabadzību.

Pasaules Banka sestdien nāca klajā ar 55 miljardus dolāru (29,3 miljardu latu) vērtu infrastruktūras investīciju programmu, kas speciāli izstrādāta, lai palīdzētu jaunatīstības valstīm pārdzīvot globālo lejupslīdi.

ASV finanšu ministrs Timotijs Geitners komitejai paziņoja, ka Vašingtona ir gatava izpildīt solījumu līdz nākamajam gadam divkāršot palīdzību Āfrikas valstīm dienvidos no Sahāras tuksneša un palielināt cita veida palīdzību "neaizsargātiem iedzīvotājiem, lai mēs varētu dot cilvēkiem instrumentus, kas nepieciešami izkļūšanai no nabadzības".

Tomēr papildus 1,1 triljonam dolāru, kurus 2.aprīļa Londonas samitā daudzpusējām institūcijām apņēmās piešķirt G20 valstis, nekādi jauni palīdzības solījumi Pasaules Bankai vai SVF netika doti.

SVF politikas rīcības komiteja sestdien apstiprināja fonda kreditēšanas resursu ievērojamu palielināšanu, lai cīnītos ar lejupslīdi un sniegtu palīdzīgu roku nabadzīgajām valstīm.

SVF nesen prognozēja, ka globālā ekonomika šogad saruks par 1,3% pirms 1,9% pieauguma 2010.gadā.

SVF ģenerāldirektors Dominiks Štrauss-Kāns sestdien paziņoja, ka ir pienācis laiks runāt par stratēģiju iziešanai no krīzes, kad visas dalībvalstis bija vienojušās par fiskālajiem stimulēšanas pasākumiem un "absolūto nepieciešamību attīrīt finanšu sistēmu".

SVF Finanšu komiteja (IMFC) norādīja, ka apspriedes galvenais sasniegums ir "fonda kreditējamo resursu divkāršošana".

Štrauss-Kāns teica, ka IMFC izskatījusi arī iespēju pārdot SVF obligācijas dalībvalstīm, lai iegūtu papildu līdzekļus. Fonda noteikumi atļauj šādu rīcību, taču tā vēl nekad nav tikusi izmantota.

Obligāciju pārdošana ir saistīta ar jautājumu par SVF kvotām un akceptēta, taču vēl nav īstenotas reformas, kas dotu jaunattīstības valstīm lielākas balsstiesības institūcijā, kurā pēc tradīcijas dominē ASV un citas lielākās attīstītākās tautsaimniecības.

"Banka un SVF visu pareizi runāja, taču īstā pārbaude būs tā, vai bagāto valstu akcionāri pārvērtīs vārdus darbos," norādīja nabadzības apkarošanas grupas "Oxfam International" vecākā konsultante politikas jautājumos Marita Hutjesa.

"Ieguldījumi bankā un SVF nabadzīgajām valstīm ir vajadzīgi tagad. Birokrātiskā vilcināšanās un politiskās gribas trūkums maksās dzīvības," viņa brīdināja.

Tikmēr Ķīna aicināja reformēt globālo valūtas sistēmu, kurā dominē dolārs, jo tas esot krīzes cēlonis.

Ķīnas finanšu ministra vietnieks Li Jons teica, ka "trūkumi" starptautiskajā monetārajā sistēmā ir "liels defekts pašreizējā starptautiskajā ekonomikas pārvaldes struktūrā".

Nobeiguma preses konferencē Zeliks un Meksikas finanšu ministrs Agustins Karstenss paziņoja, ka Pasaules Banka paātrināti piešķirs Meksikai vairāk nekā 205 miljonus dolāru, lai atbalstītu valdības pūliņus cīnīties pret jaunā cūku grupas vīrusa izplatīšanos, kurš ir nogalinājis vismaz 20 cilvēkus.