2009. gada 27. aprīlis, 14:27

Lukašenko tiekas ar pāvestu

Jauns.lv

Vatikāns, 27.apr., LETA--REUTERS. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, kuru Rietumi ilgstoši turēja diplomātiskajā izolācijā, pirmdien savas vizītes laikā Itālijā tikās ar pāvestu Benediktu XVI.

Lukašenko, kuru kritiķi apsūdz savas valsts pilsoņu pamattiesību pārkāpumos, pirmdien darba vakariņu laikā tiksies arī ar Itālijas premjerministru Silvio Berluskoni un ārlietu ministru Franko Fratīni.

Vatikāna apmeklējuma laikā Lukašenko uzaicināja pāvestu apmeklēt Baltkrieviju.

"Jūsu svētība, ja Dievs būs vēlējis, mēs ceram Jūs uzņemt uz Baltkrievijas zemes," 25 minūšu ilgās tikšanās noslēguma sacīja Minskas līderis.

Aptuveni 60% Baltkrievijas iedzīvotāju ir pareizticīgie, bet katoļi veido apmēram 14% no baltkrievu kopskaita. Pats Lukašenko iepriekš sevi nosaucis par "pareizticīgu ateistu".

Baltkrievijas baznīca ir Krievijas Pareizticīgo baznīcas eparhija, un izskanējuši pieņēmumi, ka pāvesta vizīte Baltkrievijā varētu mazināt spriedzi Vatikāna un Maskavas patriarhāta attiecībās.

Iepriekšējā pāvesta Jāņa Pāvila II vizīte Krievijā bija neiespējama, jo pret to iebilda toreizējais pareizticīgo baznīcas patriarhs Aleksijs, kurš Svēto krēslu apsūdzēja tīkojumos krievus pievērst katolicismam.

Patriarhs Kirils, kurš pēc viņa nāves stājies Aleksija vietā, tiek uzskatīts par liberālāk noskaņotu un atvērtāku attiecību uzlabošanai ar Vatikānu.

Lukašenko vizīte Itālijā ir pirmais rietumvalsts apmeklējums kopš viņa uzturēšanās Francijā 1995.gadā. Tomēr viņa ierašanos itālieši vērtē pretrunīgi.

Vadošā Itālijas laikraksta "Corriere della Sera" ievadraksts kritizē Berluskoni valdību par to, ka tā izšķīrusies uzņemt Minskas līderi, kurš tiek dēvēts par "Eiropas pēdējo diktatoru".

Fratīni uz to reaģējis, pirmdien laikrakstam nosūtot vēstuli, kurā norādījis, ka Lukašenko vizīte notiek vispārējās Eiropas Savienības (ES) un Minskas attiecību uzlabošanās laikā.

Aprīļa pirmajā pusē Lukašenko saņēma ielūgumu 7.maijā apmeklēt ES samitu Prāgā, kurā iecerēts iedzīvināt tā saukto Austrumu partnerības iniciatīvu ar mērķi sniegt atbalstu sešām bijušās PSRS valstīm un mazināt bloka energoatkarību no Maskavas.

Fratīni savā vēstulē uzsver, ka vizītes mērķis ir palīdzēt Minskai "uzsākt pakāpenisku demokrātiskās evolūcijas ceļu" un "iedrošināt Baltkrievijas tuvināšanos Eiropai un tās demokrātijas standartiem".