2009. gada 27. aprīlis, 18:16

Albānija otrdien pieteiksies dalībai ES

Jauns.lv

Tirāna, 27.apr., LETA--REUTERS. Albānija otrdien oficiāli pieteiksies dalībai Eiropas Savienībā (ES), atsaucoties savienības prezidentūras vārdā paustajam Čehijas uzaicinājumam, pirmdien sacīja Albānijas premjerministrs Sali Beriša.

"Es teicu manam draugam, ka Albānija rīt, Čehijas prezidentūras uzaicināta, pieteiks kandidatūru ES," sacīja Beriša, atstāstot sarunu, kas viņam bijusi ar Grieķijas premjerministru Kostu Karamanli, kurš patlaban ciemojas Tirānā.

Lai virzība uz ES noritētu raiti, parlamenta vēlēšanām Albānijā jūnijā jānotiek atbilstoši starptautiskajiem standartiem, Tirānas valdībai stingri jāvēršas pret korupciju un jāievēro cilvēktiesības, savukārt norādīja Grieķijas premjers.

"Arī es uzsvēru, ka Albānijai jāievēro visi brīvu un godīgu vēlēšanu standarti un kritēriji, un mēs esam apņēmības pilni tos ievērot," sacīja Beriša. "Es viņam devu garantijas, ka man un manai valdībai šim ir jābūt procesam, kurā tiek izvērtēts sniegums, jo tas ir Albānijas pilsoņu interesēs."

Paužot gandarījumu par aprīlī notikušo Albānijas uzņemšanu NATO, Karamanlis apliecināja, ka Grieķija atbalsta Albānijas un pārējo Rietumbalkānu valstu nākotnes dalību ES.

"Vēlēšanas, ievērojot starptautiskos standartus, likuma vara, cīņa ar korupciju, cilvēka un minoritāšu tiesību ievērošana ir ļoti svarīgi soļi šajā virzienā," uzsvēra Karamanlis.