2009. gada 28. aprīlis, 10:54

papildināta - No cūku gripas mirušo skaits Meksikā pieaudzis līdz 149

Jauns.lv

(Papildināts viss teksts.)

Mehiko, 28.apr., LETA--REUTERS. Cūku gripas upuru skaits Meksikā pieaudzis līdz 149, un pasaules veselības eksperti pirmdien spēra soli tuvāk pirmās gripas pandēmijas izsludināšanai 40 gadu laikā, jo arvien vairāk cilvēku inficēti ASV un Eiropā.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) pirmdien trauksmes līmeni paaugstinājusi līdz ceturtajam no sešiem pandēmijas līmeņiem, kas liecina par ievērojami paaugstinātu globālu nopietnas slimības uzliesmojuma risku.

Pēdējais šāds uzliesmojums - "Honkongas" gripas pandēmija - 1968.gadā nogalināja aptuveni vienu miljonu cilvēku.

Parasti pasaulē gadā gripas sezonas laikā nomirst vidēji no 250 000 līdz 500 000 cilvēku.

Lai arī pašlaik cilvēki nomiruši tikai Meksikā, jaunais gripas vīruss inficējis vairāk nekā 40 cilvēkus piecos ASV štatos, ieskaitot 20 Ņujorkas skolā.

Ekspertus satrauc fakts, ka lielākā daļa mirušo ir vecumā no 25 līdz 45 gadiem, jo parasti no gripas mirst gados veci cilvēki un mazi bērni.

Ciešot no krīzes, kas draud samazināt tūristu pieplūdumu un tirdzniecības apjomus, Meksika paziņoja, ka neliks masveidā slēgt uzņēmumus, lai mēģinātu savaldīt infekciju. "Ekonomiskajām aktivitātēm ir jāturpinās," žurnālistiem paziņoja darba ministrs Havjers Losano.

Mehiko ielās milzums cilvēku valkā zilas sejas maskas, izvēloties šādā veidā pasargāties no infekcijas, nevis palikt mājās. Tomēr pilsēta ir neparasti klusa un tajā slēgtas kafejnīcas, bāri sporta zāles un pat tiesas.

Savukārt visā valstī līdz 6.maijam apturētas mācības skolās, un pašlaik mājās uzturas 33 miljoni skolēnu.

Mehiko mērs izvēlējies neslēgt noslogoto metro sistēmu, paziņojot, ka "mums ir jāizmanto visas iespējas, pirms mēs ķeramies pie pilnīgas pilsētas ekonomikas paralizēšanas".

Spānija kļuvusi par pirmo Eiropas valsti, kurā apstiprināta saslimšana ar cūku gripu, - ar to inficējies kāds vīrietis, kurš pagājušajā nedēļā atgriezies no Meksikas.

Pirmie divi saslimšanas gadījumi ar cūku gripu konstatēti arī Lielbritānijā - slimnīcā Skotijā nogādāti divi nesen no Meksikas atgriezušies cilvēki, kas inficējušies ar šo vīrusu.

ASV Teksasas štatā apstiprināti seši gripas gadījumi, Kalifornijā inficējušies 11 cilvēki. Kanādā apstiprināti seši saslimšanas gadījumi.

Virkne valstu, ieskaitot Austrāliju, Franciju, Vāciju, Norvēģiju, Zviedriju, Izraēlu, Gvatemalu, Kostariku un Dienvidkoreju, aizdomīgu gadījumu dēļ veic analīzes.

Spānijā tiek novēroti 26 cilvēki, savukārt Jaunzēlandē skolotājam un 12 skolēniem pēc ceļojuma Meksikā tiek sniegta medicīniskā palīdzība kā vieglas saslimšanas gadījumā.