2009. gada 28. aprīlis, 14:40

Lietuva paredz atvēlēt 435 000 litu projektiem Gruzijā

Jauns.lv

Viļņa, 28.apr., LETA--ELTA. Lietuva palīdzēs Gruzijas valdībai un reģionālajai administrācijai nostiprināt savas administratīvās iespējas un atbalstīs un veicinās abu valstu biznesa struktūru kontaktus, paredzēts sadarbības hartā, ko otrdien Viļņā parakstījuši Lietuvas ārlietu ministrs Vīgauds Ušacks un viņa Gruzijas kolēģis Grigols Vašadze.

Kopumā attīstības sadarbības un demokrātijas veicināšanas programmas gaitā Lietuva paredzējusi atvēlēt projektiem Gruzijā aptuveni 435 000 litu (89 000 latu).

Kā preses konferencē atzinis Vašadze, kas ieradies Lietuvā oficiālā divu dienu vizītē, šis sadarbības plāns ir ļoti pārdomāts un ļaus Gruzijai saņemt ekspertu padomus tajās jomās, kur Lietuvai ir lielāka pieredze, konkrēti, attiecībā uz NATO un Eiropas Savienību (ES).

Savukārt Ušacks atzīmējis, ka Lietuva ir gatava sniegt Gruzijai ne vien politisku, bet arī praktisku palīdzību un iecerētie projekti ļaus veidot ilgstošas un noturīgas abu valstu biznesa struktūru partnerattiecības, palīdzēs Gruzijas iestādēm palielināt savu administratīvo potenciālu un padziļinās abpusējo kultūras apmaiņu.

Lietuva ir otrā valsts, ar kuru Gruzija parakstījusi šādu dokumentu. Iepriekš līdzīgu hartu tā parakstīja ar ASV.

Ministri arī vienojušies izanalizēt divpusējo tiesisko bāzi ekonomikas jomā, lai sekmētu savstarpējās investīcijas un tirdzniecības attīstību.

Ušacks izteicis pārliecību, ka Gruzija varētu būt viena no līderēm ES austrumu partnerattiecību iniciatīvas īstenošanā, un solījis tuvākajā laikā sākt konsultācijas attiecībā uz konkrētiem projektiem.

Lietuvas ārlietu ministrs uzsvēris Gruzijas būtisko lomu, īstenojot ES sadarbības projektus ar Dienvidkaukāza un Viduāzijas valstīm enerģētikas un transporta jomā.

Sarunā ar Vašadzi Ušacks norādījis uz nepieciešamību garantēt Gruzijas teritoriālo viengabalainību un drošību un uzturēt dialogu ar opozīciju.

Otrdien Gruzijas ārlietu ministru pieņēmis Lietuvas prezidents Valds Adamkus. Viņš tiksies arī ar Seima spīkeru Arūnu Vaļinsku un premjeru Andrju Kubiļu.