2009. gada 6. maijs, 13:04

Arhitektu sānsoļi? Ārlaulības bērns?

Jauns.lv

Vai topošās Rīgas koncertzāles arhitektam Andim Sīlim (43) ir ārlaulības bērns?

Arhitekts Andis Sīlis projektējis politiķa Andra Šķēles villu Mākoņi un ir autors topošās Rīgas akustiskās koncertzāles projektamVairāku populāru naktsklubu interjera veidotāja arhitekte Zane Tetere martā kļuvusi par māmiņu dēlam Hugo Ernestam. Aprindās runā, ka bērna tēvs ir slavenais koncertzāles arhitekts Andis Sīlis, kurš ir precējies un kuram jau ir trīs bērni.

Skandālā iesaistīts arhitektu zieds

Jaunā, daudzsološā arhitekte Zane Tetere ir slavena ar savām projektētajām privātmājām Mārupē, Garciemā, Berģos un Jūrmalā. Viņa veidojusi arī ļaužu iecienītu Rīgas naktsklubu iekštelpu dizainu. Pērn Zane strādājusi pie ekstravagantā restorāna Hospitālis un bāra Mad House interjera izstrādes. Šogad viņa, izpalīdzot labam draugam, veidojusi bārmeņa Mārtiņa Mielava jaunatvērtās kafejnīcas Piens interjeru.

Arhitekta Anda Sīļa vārds komentārus neprasa — viņš ir daudz apspriestās Rīgas akustiskās koncertzāles starptautiskā skiču projektu konkursa uzvarētājs, kas izgrieza pogas pat daudziem pasaulē slaveniem arhitektu birojiem. Sīļa vadītais arhitektu birojs Sīlis, Zābers un Kļava jau realizējis tādus ievērojamus projektus kā Mercedes centrs, Bowlero centrs, kokteiļbāru Martini Mārupē, politiķa Andra Šķēles ģimenes villu Mākoņi, kā arī daudzstāvu dzīvojamo māju kompleksu Solaris Imantā.

Abas puses baumas noliedz

Līdz ar dēla Hugo Ernesta nākšanu pasaulē arhitektei Zanei Teterei nu jāuzņemas papildu rūpes. Mazais vēl ir tikai mēnesi vecs, taču tas netraucē jaunajai māmiņai turpināt strādāt. Kamēr valstī runā par krīzi, Zanei darba pilnas rokas. „Uz Vecrīgu pārvācās klubs Hospitālis, Krišjāņa Barona ielā Rīgā tiks atvērts jauns klubs, kur man atkal uzticēts interjers, jāstrādā arī pie vairākām privātmājām, tā ka darba ir pilnas rokas, un pagaidām es lieliski spēju to visu apvienot,” viņa stāsta.

Vaicāta, vai visas rūpes par dēlu jāuzņemas jaunajai māmiņai vienai, un vai tiesa, ka Hugo Ernesta tētis ir slavenais arhitekts Andis Sīlis, Zane atbild: „Nē, es šādas baumas neapstiprinu.” Tam, ka Rīgā tā runā, pēc Zanes domām, nevajadzētu pievērst tik lielu uzmanību. Bērna tēva vārdu viņa žurnālistiem neatklāj, jo neuzskata, ka citiem tas būtu jāzina. Saviem draugiem privātās sarunās Zane gan neslēpj, ka tas ir ievērojamais arhitekts.

Andis Sīlis, uzklausot šīs runas, nešķiet pārlieku izbrīnīts, taču no komentāriem atturas. „Esmu dzirdējis dažnedažādas baumas par mūsu klientiem, un tās mēs parasti nekomentējam. Es arī neteikšu, ko domāju par Latvijas medijiem. Man ir diezgan draņķīgs viedoklis par to dezinformāciju, ko tie publicē. Tur parādās tik dažādas ziņas par koncertzālēm un Demakovām, ka mani vairs nekas nepārsteidz,” Sīlis ir nelokāms.

Zane Tetere ir daudzsološa arhitekte un interjera dizainere, kuras talantu spējuši novērtēt arī vairāku naktsklubu īpašnieki un apmeklētājiPrecējies, trīs bērni

Arhitekts Andis Sīlis ir precēts vīrs jau 20 gadus. Viņa sieva Evija Sīle arī ir arhitekte un uzņēmēja, tekstilizstrādājumu un aksesuāru salona Inch 1967 vadītāja. Pirms diviem gadiem intervijā Neatkarīgās pielikumam Mēs Evija neslēpj, ka kopā nodzīvotajos 20 gados ar Andi esot gājis kā meksikāņu seriālos — kalnā un lejā, taču garlaicīgi nekad nav bijis. Sīļu ģimenē aug trīs bērni — sešus gadus vecā meita Aleksandra, Rīgas Doma kora skolas audzēknis Georgs (14) un vidusskolniece Elza (19).

Kad piedzimusi Elza, abi vecāki vēl neesot bijuši tik ļoti ierauti darbos un pienākumos. 1994. gadā dibināts arhitektūras birojs Sīlis un partneri, kas jau pēc gada kļuva par Sīlis, Zābers un Kļava. Tas bija gluži kā ģimenes uzņēmums, jo arī Evija tur darbojās, taču ne tik daudz, cik Andis. Darbs pie jaunā uzņēmuma tik ļoti pārņēmis Sīli, ka ģimenei viņam daudz laika neatlicis. „Var teikt, ka dēls, kurš piedzima gadu pirms biroja dibināšanas, izauga bez Anda. Viņš bija iekšā uzņēmumā tik ļoti, ka nebija ne spēka, ne laika kaut kam citam. Atgriezās mājās galīgi izpumpējies,” toreiz atklāja Evija.

Baiba Butkovska, Diāna Lipsberga/Foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva