FIB Igaunijā būs pastāvīgs aģents cīņai pret kibernoziegumiem
Federālā izmeklēšanas biroja pārstāvis Igaunijā ieradīsies pēc trim četriem mēnešiem
2009. gada 12. maijs, 01:48

FIB Igaunijā būs pastāvīgs aģents cīņai pret kibernoziegumiem

Jauns.lv

Igaunijā pastāvīgi uzturēsies FIB aģents, kura uzdevums būs mazināt starptautiska līmeņa draudus datorsistēmām.

ASV Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) amatpersona pirmdien paziņoja, ka šogad uz Igauniju tiks nosūtīts un valstī pastāvīgi uzturēsies FIB aģents, kura uzdevums būs mazināt starptautiska līmeņa draudus datorsistēmām.

Pēc FIB direktora vietnieka Šona Henrija vārdiem, šī būs pirmā reize, kad FIB kibernoziegumu apkarošanai uz ārvalsti nosūtīs aģentu īpaši šī uzdevuma veikšanai. Iespējams, ka vēlāk FIB šādus aģentus nosūtīs arī uz citām valstīm. Igaunija par FIB aģenta mītnes valsti izvēlēta tās augstās IT kompetences, labi attīstītās datorsistēmu infrastruktūras un valdības ieinteresētības un pūliņu apkarot noziegumus elektroniskajā vidē dēļ.

Saskaņā ar Henrija teikto sagaidāms, ka aģents, kurš Igaunijā ieradīsies pēc trim līdz četriem mēnešiem, sadarbosies arī ar Tallinā bāzēto NATO centru sadarbībai kiberaizsardzības jomā (NATO Cooperative Cyber Defense Center of Excellence). Igaunijā 2007.gadā notika vairāki uzbrukumi gan valsts, gan privātu uzņēmumu datorsistēmām, tāpēc Igaunijas valdība no 2007.gada izrādījusi īpašu ieinteresētību kibernoziegumu apkarošanā. Šogad Tallinā notikušas jau divās šai tēmai veltītas konferences un 2010.gadā pēc Igaunijas iniciatīvas notiks Eiropas Savienības (ES) mēroga kiberaizsardzības mācības.

BNS / AFP