2009. gada 19. maijs, 08:47

Latvijā mobilo sakaru rēķins ir mazāks nekā vidēji ES, bet lielāks nekā Igaunijā un Lietuvā

Jauns.lv

Rīga, 19.maijs, LETA. Latvijā mobilo sakaru rēķins ir mazāks nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES), bet lielāks nekā Igaunijā un Lietuvā, raksta laikraksts "Dienas Bizness".

Latvijā vidējais mobilo sakaru abonenta rēķins, izmantojot lētāko pieejamo pieslēgumu veidu, 2008.gadā bija 12,84 eiro (8,99 lati), kas ir par 4,79 eiro (3,35 latiem) mazāk nekā pirms gada.

Lietuvā vidējais rēķins pērn ir samazinājies par 11,02 eiro (7,71 latu) un bija 5,43 eiro (3,8 lati). Savukārt Igaunijā rādītājs ir nemainīgs jau divus gadus un vidējais mobilā telefona rēķins ir 6,79 eiro (4,75 lati).

Eiropas Komisija ir aprēķinājusi, ka kopumā vidējais mobilā telefona rēķins ES pagājušajā gadā ir samazinājies no 21,48 līdz 19,49 eiro (no 15,04 līdz 13,64 latiem). Vēl aizvien virs vidējā ES rādītāja ir rēķini Francijā, Īrijā, Čehijā, Grieķijā, Beļģijā, Slovākijā, Maltā, Bulgārijā un Lielbritānijā. Savukārt vismazākais jeb zem desmit eiro (7 latiem) vidējais mobilā telefona rēķins pērn bija piecās valstīs - Lietuvā, Igaunijā, Austrijā, Kiprā un Nīderlandē.

Komentējot, kāpēc Latvijā salīdzinājumā ar kaimiņvalstīm vidējais rēķins ir augstāks, Latvijas Telekomunikāciju asociācijas izpilddirektors Jānis Lelis norāda, ka vēl aizvien Latvijas valsts institūcijas un uzņēmumi maksā lielus rēķinus par telekomunikāciju pakalpojumiem un bieži vien nerūpējas, lai rēķina izmaksas samazinātos.

Tāpat rādītāju ietekmējis tas, ka vēsturiski Igaunijā un Lietuvā mobilo sakaru pakalpojumu sektorā bija daudz sīvāka konkurence, līdz ar to tas atspoguļojās arī tarifos.

"Latvijā mobilo sakaru operatoriem ir rezerves, to var redzēt, kaut vai apskatoties pagājušā gada operatoru peļņas rādītājus un rentabilitāti," norādīja Lelis, vēršot uzmanību, ka šobrīd cīņa starp operatoriem ir sīva un operatori nāk klajā ar akcijām. Tāpēc patlaban arī pašam mobilo telefonu lietotājam ir svarīgi sekot līdzi piedāvātajām akcijām.