2009. gada 19. maijs, 11:29

Biedriņš: Lēmumu par Latvijas izlasi vēl neesmu pieņēmis

Jauns.lv

Rīga, 19.maijs, LETA. Latvijas labākais basketbolists Andris Biedriņš, kurš spēlē Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubā Goldensteitas "Warriors", intervijā izdevumam "Sporta Avīze" atzinis, ka lēmumu par spēlēšanu Latvijas valstsvienībā vēl nav pieņēmis.

"Patiesībā par to pat neesmu domājis," intervijā Biedriņu citē izdevums "Sporta Avīze". "Izlases galvenais treneris Ķēstutis Kemzūra man zvanīja uz Ameriku neilgi pirms sezonas beigām un iepazīstināja ar sevi. Taču viņš neprasīja - spēlēšu vai nespēlēšu, vienkārši aprunājāmies. Kemzūra pastāstīja par sevi un nedaudz arī par izlases plāniem."

"Par Latvijas izlasi pagaidām negribu neko teikt. Domāju, ka būšu pietiekami atpūties, lai spēlētu, bet laiks rādīs. Vēl laika ir pietiekami daudz, jo valstsvienības treniņi sāksies tikai jūlijā," izteicās Biedriņš.

"Esmu dzirdējis, ka Kemzūra uz Latvijas izlasi piekrita nākt ar nosacījumu, ka spēlēšu es. Nezinu, kas viņam apgalvoja par manu spēlēšanu, jo es nevienam šādas pilnvaras neesmu devis. Man nav bijis nekādu sarunu ar izlases vadību."

Biedriņš atzina, ka pavisam drīz atsāks individuālos treniņus. "Kopš sezonas beigām pagājis jau gandrīz mēnesis. Laiks šeit Latvijā ir riebīgs. Nav ko citu darīt, kā iet uz trenažieru zāli, lai mītu pedāļus. Pagaidām nav skaidrības par vasaras plānu. Domāju mazliet paceļot, tāpat būs jāaizbrauc arī uz Ameriku - vismaz uz pāris nedēļām, pirms sāksies izlases treniņnometne."

Latvijas izlases centra spēlētājs izteicās, ka viņš ar lielāko prieku uzspēlētu kopā ar Kasparu Kambalu, kurš pēc diskvalifikācijas par kokaīna lietošanu izciešanas varētu atgriezties valstsvienības sastāvā.

"Domāju, ka spēlēt kopā ar Kasparu būtu ļoti interesanti. Atceros, kad viņš pagājušajā vasarā pāris treniņus gatavojās kopā ar izlasi, - bija interesanti. Tā bija pilnīgi savādāka spēle, jo Kambala komandai deva tādu kā spēka spēles iespēju. Domāju, ka mums tieši tādu komandu arī vajag. Esmu spēlējis pret viņu, bet kopā - nekad. Būtu ļoti priecīgs, ja Kambala pievienotos izlasei."

Kā ziņots, šīs sezonas NBA regulārajā čempionātā "Warriors" komanda Rietumu konferences kopvērtējumā ar 29 izcīnītām uzvarām 82 mačos ierindojās desmitajā vietā, nespējot iekļūt izslēgšanas spēļu turnīrā.

Biedriņš šosezon NBA regulārajā čempionātā aizvadīja 61 spēli, 58 mačos laukumā dodoties pamatsastāvā. Latviešu basketbolists vidēji ik mačā guva 11,9 punktus, izcīnīja 11,2 atlēkušās bumbas, izpildīja divas rezultatīvas piespēles, bloķēja 1,54 pretinieku metienus un pieļāva 1,77 kļūdas.

Biedriņš šosezon bija savas komandas labākais cīnītājs par atlēkušajām bumbām (visā līgā piektais) un līderis precizitātē metienos no spēles - 57,5%. Bet ar vidēji ik mačā gūtiem 11,9 punktiem Biedriņš bija komandas sestais rezultatīvākais spēlētājs.

Jau ziņots, ka Eiropas čempionātā, kas septembrī norisināsies Polijā, Latvijas izlase spēlēs vienā apakšgrupā ar Krievijas un Vācijas valstsvienībām, kā arī papildus kvalifikācijas turnīra uzvarētājiem.

B apakšgrupas komandas pirmā posma mačus aizvadīs Gdaņskā. Pirmo spēli Latvijas izlase aizvadīs 7.septembrī ar pašreizējiem Eiropas čempioniem - Krievijas izlasi.

Papildus kvalifikācijas turnīrā, kas divu apļu turnīrā norisināsies augustā, A apakšgrupā spēlēs Bosnija un Hercegovina, Portugāle un Beļģija, bet B grupā spēkosies Francijas, Itālijas un Somijas izlases. Abu grupu uzvarētāji divu spēļu sērijā noskaidros finālturnīra dalībniekus.

Latvijas izlase Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlēs jau desmito reizi.

Latvijas basketbolisti ir piedalījušies pēdējos trijos Eiropas čempionāta finālturnīros, bet pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas valstsvienība ir spēlējusi piecos finālturnīros. Veiksmīgākais bija 2001.gads, kad Turcijā tika izcīnīta astotā vieta. Savā debijas reizē pēc neatkarības atjaunošanas 1993.gadā Latvija bija desmitā, 2003.gadā - 13.vietā, 1997.gadā - 16.vietā, bet 2005. un 2007.gadā dalīja 13.-16.vietu.