2009. gada 19. maijs, 13:56

Plāno ieviest nebanku kredītu devēju licencēšanas sistēmu

Jauns.lv

(Šī ziņa precizēta plkst.16.03.)

Rīga, 19.maijs, LETA. Lai pastiprinātu patērētāju tiesību aizsardzību un uzraudzību nebanku kreditēšanas pakalpojumu sektorā, plānots ieviest nebanku kredītu devēju licencēšanas sistēmu, tas teikts šodien valdībā apstiprinātajā informatīvajā ziņojumā par priekšlikumu patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzēju regulēšanas mehānisma izveidei.

Kā norādīts ziņojumā, pērn Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) sāka 106 lietas par patērētāja kreditēšanas līgumiem, kas vairāk nekā trīs reizes pārsniedz 2007.gadā ierosināto lietu skaitu. No tām 44 lietas uzsāktas par nebanku kredītu devējiem. Vislielākās problēmas saistītas ar neproporcionāli lielu līgumsodu iekļaušanu līgumos un to izmantošanu attiecībā pret patērētājiem.

Savukārt 2009.gada pirmajos trīs mēnešos PTAC saņemto sūdzību skaits par patērētāja kreditēšanas līgumiem ir sasniedzis jau 111 sūdzības, tādējādi pārsniedzot sūdzību skaitu par visu iepriekšējo gadu.

Šāds sūdzību pieaugums skaidrojams ar kredītu devēju  vēlmi palielināt procentu likmes, kā arī pieprasīt kredītu pirmstermiņa atmaksu vai piemērot papildus līdzekļus kredītu atmaksas nodrošināšanai, pamatojoties uz pašreizējo ekonomisko situāciju valstī. No saņemtajām sūdzībām 17 sūdzības saņemtas par nebanku sektora komersantiem.

Ekonomiskās krīzes apstākļos patērētāji papildus naudas līdzekļu meklējumos var viegli kļūt par upuri negodīgiem kredītu devējiem, kas piešķir aizdevumu par paaugstinātām aizdevuma likmēm, neadekvātiem nodrošinājumiem vai ķīlām, iekļaujot līgumā netaisnīgus vai patērētāja tiesības ierobežojošus noteikumus, secināts informatīvajā ziņojumā.

Ņemot vērā konstatēto nepieciešamību pastiprināt patērētāju tiesību aizsardzību un uzraudzību nebanku kreditēšanas pakalpojumu sektorā, Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Finanšu ministriju un Tieslietu ministriju ierosina ieviest nebanku patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzēju licencēšanas sistēmu Latvijā, kas galvenokārt nodrošinātu preventīvos pasākumus to tirgus dalībnieku izslēgšanai no tirgus, kuru darbība apdraud patērētāju tiesiskās un ekonomiskās intereses.

Papildus tam licencēšanas sistēmas ieviešana ļautu sekot līdzi norisēm nebanku kredītu devēju tirgus attīstībā un ātri reaģēt uz patērētājiem nelabvēlīgām tirgus izmaiņām un tendencēm.

Kopējās izmaksas licencēšanas sistēmas ieviešanai un uzturēšanai PTAC veidotu aptuveni 78 185 latus gadā.