2009. gada 19. maijs, 19:38

VSAA varēs ierobežot pakalpojumu sniegšanu, ja rodas aizdomas par valsts budžeta līdzekļu izkrāpšanu

Jauns.lv

Rīga, 19.maijs, LETA. Lai ļaunprātīgi netiktu izkrāpti valsts budžeta līdzekļi, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) būs tiesības ierobežot sociālās apdrošināšanas pakalpojumu piešķiršanu gadījumā, ja rodas aizdomas par valsts budžeta līdzekļu izkrāpšanu, paredz šodien valdībā konceptuāli atbalstītie grozījumi likumā par valsts sociālo apdrošināšanu.

VSAA direktoram ir tiesības ar motivētu lēmumu pagarināt administratīvā akta izdošanas termiņu līdz trīs gadiem no personas pieprasījuma saņemšanas dienas, ja sociālās apdrošināšanas pakalpojumu vai valsts sociālo pabalstu piešķiršanai ir nepieciešama ilgstoša faktu konstatācija saistībā ar informācijas saņemšanu no kompetentās ārvalstu iestādes. Aģentūras direktora lēmumu par termiņa pagarināšanu var pārsūdzēt tiesā.

Labklājības ministrija (LM) skaidro, ka VSAA, piešķirot sociālās apdrošināšanas un valsts sociālos pabalstus, ir konstatējusi, ka nereti pabalsta apmēra aprēķināšanai nepieciešamajos mēnešos ir aprēķināti augsti darba ienākumi, salīdzinot ar darba ienākumiem iepriekšējā periodā, kas netiek nomaksāti, nereti pabalsta pieprasītājam darba attiecības uzsāktas neilgi pirms tiesību rašanās uz pakalpojumiem.

Tāpat ir gadījumi, kad VSAA rīcībā ir informācija, ka darba ņēmēja obligāto iemaksu objekts reģistrēts pie darba devēja, kurš neveic saimniecisko darbību, vai tas ir ar fiktīva uzņēmuma pazīmēm. Kā arī nepamatota sociālās apdrošināšanas pabalstu izkrāpšana ir saistīta arī ar dokumentu viltošanu, krāpšanu nelielos apmēros, par ko tiek ziņots Valsts policijai. Bez tam ir gadījumi, kad darba devēji vēršas Valsts ieņēmumu dienestā (VID) ar lūgumu reģistrēt darba ņēmējus par iepriekšējiem periodiem, piemēram, pirms gada.

LM uzsver, ka grozījumi pozitīvi ietekmēs valsts sociālās apdrošināšanas speciālo budžetu, jo veiktie grozījumi samazinās iespēju izkrāpt budžeta līdzekļus, tomēr nav iespējums veikt precīzo finansiālo novērtējumu.