2009. gada 20. maijs, 01:36

Vējonis pateiksies muitas iestāžu darbiniekiem par ieguldījumu savvaļas sugu aizsardzībā

Jauns.lv

Rīga, 20.maijs, LETA. Šodien vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) pasniegs Atzinības rakstus muitas iestāžu darbiniekiem par ieguldījumu Vašingtonas konvencijas "Par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām" jeb CITES ieviešanā, šādi pateicoties muitas darbiniekiem par labi paveikto darbu.

Kā aģentūru LETA informēja Vides ministrijas (VidM) Komunikācijas nodaļā, jau trešo gadu VidM un Dabas aizsardzības pārvalde ar Atzinības rakstiem godina tos muitas darbiniekus, kuri čakli strādājuši, gan aizturot, gan konfiscējot Vašingtonas konvencijas pielikumos iekļauto sugu īpatņus, šādi atzīmējot muitas veikumu CITES ieviešanā Latvijā un konvencijas mērķu realizēšanā.

CITES īpatņu konfiskāciju skaits pieaug ar katru gadu - 2006.gadā bija desmit konfiskācijas, bet 2008.gadā - 56. Konfiskāciju skaits ir faktiski ierosināto lietu skaits, sākot no vienas pudeles ar čūsku tajā un beidzot ar veselu kravu lāča tauku krēmu. Tāpat 2008.gadā pirmo reizi tika konfiscēti četri dzīvi orhideju dzimtas augi, kas ir iekļauti CITES konvencijā un kas tiek uzglabāti Latvijas Nacionālajā botāniskajā dārzā.

CITES (The Convention in International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) ir starptautiska vienošanās starp dalībvalstīm, kuras mērķis ir nodrošināt, ka starptautiskā tirdzniecība ar savvaļas augu un dzīvnieku sugām neapdraud to pastāvēšanu dabā.

Tā ar īpašu atļauju sistēmas palīdzību regulē un seko līdzi tirdzniecībai ar vairāk nekā 30 000 savvaļas augu un dzīvnieku, kā arī no tiem gatavotiem izstrādājumiem. Tikai pateicoties CITES, daudzu dzīvnieku sugu, piemēram, ziloņu vai degunradžu, populācijas mūsdienās nav izmirušas, norādīja VidM.