Makss, arī Tu?
Maksims Tarnopoļskis
112
2009. gada 22. maijs, 13:05

Makss, arī Tu?

Jauns.lv

Starp aizdomās par lielu narkotiku kontrabandu Ekvadorā aizturētajiem ir vēl viens Latvijā labi zināms kriminālnoziedznieks, Krievijas pilsonis Maksims Tarnopoļskis.

Viņš savulaik Latvijā tika notiesāts par smagas autoavārijas izraisīšanu, taču aizbēga no atklātā tipa cietuma Vecumniekos.

Ekvadoras policija pagājušā nedēļā Gvajakilas ostā aizturēja ar Spānijas karogu kuģojošu kravas kuģi, kurā atrasta 21 tonna ar kokaīnu sajaukta melases sīrupa, kas bija ceļā uz Spānijas pilsētu Barselonu. Kokaīna daudzums varētu būt ap 17 tonnām.

Aizdomās par kokaīna kontrabandas mēģinājumu tika aizturēts Latvijā pazīstamais kriminālists Vladimirs Mitrevičs ar iesauku „Podsolnuhs”, Krievijas pilsonis Ruslans Čevčenko un trīs Ekvadoras pilsoņi - Valters Diass, Valters Muriljo un Migels Peress.

Kā informēja Gvajakilas policijas komandieris pulkvedis Gustavo Kabelesass, tas ir viens no lielākajiem Gvajakilā aizturētajiem narkotiku sūtījumiem. Narkotiku kontrabandistu kuģis aizturēts vairāku mēnešu ilgas starptautiskas operācijas rezultātā. Kāds anonīms avots janvārī informējis policiju par valstī iebraukušiem starptautiska narkotiku grupējuma locekļiem ar mērķi nosūtīt lielu narkotiku sūtījumu no Gvajakilas uz Eiropu. Saņemot informāciju, narkotiku apkarošanas policija sāka izsekot aizdomās turētos.

Latvijas policija par šo starptautisko operāciju informāciju nesniedz.

1969.gadā dzimušais Tarnopoļskis ar iesauku „Makss” savulaik piederēja kriminālajam grupējumam „Pārdaugava”.

1992.gadā Tarnopoļskis un Latvijas kriminālajās aprindās pazīstamais Viktors Šestakovs ar iesauku „Kļešč” (Ērce) tika aizturēti Polijā. Abus turēja aizdomās par ieroču transportēšanu, taču Polijas tiesībsargājošajām iestādēm neizdevās to pierādīt un viņi tika atbrīvoti.

1997.gadā Tarnopoļski Nīderlandē aizturēja policija aizdomās par Amsterdamā dzīvojošā Viktora Baluļa slepkavību. Vēlāk viņš tika atbrīvots un izraidīts uz Grieķiju, jo viņam bijusi Grieķijas pilsoņa pase.

Visskaļāk Tarnopoļska vārds izskanēja 2001.gadā, kad viņa izraisītā autoavārijā gāja bojā trīs cilvēki un vēl trīs guva dažādus ievainojumus. Viņš vadīja apvidus automašīnu „Mercedes-Benz G320”, kas iebrauca pretējā braukšanas joslā, pa kuru brauca trīs automašīnas.

Tarnopoļskis nebija rīkojies atbilstoši Ceļu satiksmes noteikumiem, turklāt auto viņš vadīja bez tiesībām. Viņš braucis ar ātrumu 120 kilometri stundā, kas vairāk nekā divas reizes pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu pilsētā. Pēc avārijas viņa asinīs tika konstatētas 0,74 promiles etilspirta un kokaīna metabolīti.

Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesa 2001.gada oktobrī Tarnopoļskim piesprieda brīvības atņemšanu uz desmit gadiem, kā papildsodu nosakot autovadītāja apliecības atņemšanu uz pieciem gadiem. Tarnopoļskis iesniedza apelācijas sūdzību Rīgas apgabaltiesā, taču vēlāk to atsauca.

2005.gada aprīlī Tarnopoļskis aizbēga no atklātā tipa cietuma Vecumniekos, kur viņš izcieta desmit gadu brīvības atņemšanas sodu.

Ieslodzījuma vietu pārvaldes pārstāvji tolaik stāstīja, ka Tarnopoļskis cietumā izdarījis vairākus administratīva rakstura pārkāpumus. Jautājumu par viņa sodīšanu bija paredzēts izskatīt cietuma Administratīvās komisijas sēdē, kurā, ņemot vērā pārkāpumu raksturu un skaitu, komisija varēja lemt arī par Tarnopoļska pārvietošanu uz daļēji slēgta tipa cietumu. Tika pieļauts, ka viņš nojautis par gaidāmo pārvietošanu uz stingrāka režīma cietumu, tādēļ patvaļīgi aizgājis no ieslodzījuma vietas.

LETA /foto: kriminal.lv