Grībauskaite: Baltijas valstis eirozonai diez vai pievienosies vienlaikus
Sabiedrība
2009. gada 28. maijs, 08:20

Grībauskaite: Baltijas valstis eirozonai diez vai pievienosies vienlaikus

Jauns.lv

Baltijas valstis eirozonai diez vai pievienosies vienlaikus, jo ir grūti koordinēt pasākumus, kas jāīsteno eiro ieviešanai, atzinusi Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

„Domāju, ka šis stāsts jau ir beidzies un tas vairs nav iespējams. Mēs redzam Centrāleiropu un redzējām mazākas valstis, pievienojoties eirozonai, — tas ir ļoti individuāli un atkarīgs no fiskālās politikas. Šādus pūliņus koordinēt ir ļoti grūti, katras valsts politiķi rīkojas atšķirīgi. Tādēļ es nedomāju, ka šāda saskaņotība vispār ir iespējama,” teica nākamā Lietuvas prezidente.

Viņa norādīja, ka eiro ieviešana nav tikai valūtas nosaukuma maiņa, bet arī stingras fiskālās disciplīnas ievērošana, kas garantē, ka pašmāju politiķi nevar īstenot populistisku vai nepragmatisku fiskālo politiku, un tas ir ļoti labi. Tādēļ ir ļoti labi izpildīt eiro ieviešanas kritērijus. Grībauskaite prognozēja, ka Lietuva eiro ieviesīs laikā starp 2012. un 2015.gadu.

Latvija eiro plānoja ieviest 2008.gadā, taču augstās inflācijas dēļ šos plānus nācās atlikt. Pašlaik kā reāls eiro ieviešanas laiks tiek minēts 2012.-2013.gads.

Eiropas Savienības finanšu un budžeta komisāre Daļa Grībauskaite uzvarēja 17.maijā notikušajās prezidenta vēlēšanās, iegūstot 68,21% vēlētāju balsu. Grībauskaites inaugurācija notiks 12.jūlijā.

BNS