Sabiedrība
2009. gada 29. maijs, 21:25

Pašvaldību savienība nesaskaņo 2009. gada budžeta grozījumus

Jauns.lv

Latvijas Pašvaldību savienības dome piektdien pirmo reizi 15 gadu laikā nav parakstījusi papildus dokumentu pie Ministru kabineta (MK) vienošanās, protestējot pret 2009.gada valsts budžeta grozījumu projektu.

Par to informēja LPS priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis.

Viņš norādīja, ka budžeta grozījumus LPS nav saskaņojusi, jo tajā paredzēti pašvaldību tālākie ieņēmumu samazinājumi par 10%, nav pārrēķināta izlīdzināšanas sistēma, bet jau no 1.jūlija paredzēts, ka izlietot var tik naudas, cik tā ir ienākusi, „bez jebkādiem risinājumiem, kur ņemt līdzekļus”.

Jaunsleinis arī pastāstīja, ka šo jautājumu pirmdien skatīs valdības komitejā, par LPS lēmumu jaunnedēļ tiks informēta arī valdība un Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

„Tā kā šis lēmums bija pilnīgi vienbalsīgs domes delegātu vidū, kur pārstāvēta visa republika, es domāju, tas ir nopietns signāls, ka jāpiedāvā kompromisi,” LPS priekšsēdētājs minēja, uzsverot, ka pašvaldību pārstāvji patlaban neredz, kādā veidā šīs problēmas varētu tikt atrisinātas.

Valdība pēdējos mēnešus aktīvi strādā pie 2009.gada budžeta grozījumu sagatavošanas. Valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi šogad līdz ar budžeta grozījumiem paredzēti 4,116 miljardi latu, bet izdevumi - 4,964 miljardi latu, tādējādi veidojot deficītu 848,52 miljonu latu jeb 6% apmērā no IKP. Tā kā pašvaldību konsolidētā budžeta deficīts plānots 141,42 miljonu latu jeb 1% apmērā no IKP, tad konsolidētā kopbudžeta deficīts iecerēts 989,94 miljardu latu jeb 7% apmērā no IKP.

Latvijai grozījumi šā gada budžetā jāveic, samazinot izdevumus un īstenojot strukturālas reformas, lai varētu saņemt nākamo starptautiskā aizdevuma maksājumu.

BNS