Sabiedrība
2009. gada 9. jūnijs, 19:42

„Economist”: Latvijā vienošanās par budžetu varētu būt ātra, tomēr stabilizācija būs ilga

Jauns.lv

Latvijai ir labas izredzes strauji vienoties par budžeta grozījumiem šim gadam, taču šīs Baltijas valsts ekonomikas stabilizācija prasīs ļoti ilgu laiku un var būt nepieciešami jauni tēriņu samazināšanas pasākumi.

Šādu viedokli paudis prestižā biznesa žurnāla "The Economist" analītikas nodaļas "Economist Intelligence Unit" (EIU) ekonomists Eidans Manktelovs, kurš specializējas Centrālās un Austrumeiropas ekonomikas un politikas jautājumos.

"Tagad, kad priekšvēlēšanu laiks ir beidzies, ir labas izredzes, ka mēs pieredzēsim strauju progresu attiecībā uz vienošanos par modificēto šāgada budžetu un tēriņu samazināšanas pieņemšanu [parlamentā]," viņa teikto citē aģetūra "Bloomberg".

"[Tomēr] līdz ekonomikas stabilizācijai vēl ir ejams ārkārtīgi ilgs ceļš. Iespējams, ka turpmākajos 2009.gada mēnešos būs nepieciešams jauns budžeta tēriņu samazināšanas posms, nemaz nerunājot par 2010.gadu," norādīja analītiķis, kurš iepriekš paudis, ka svarīgākais uzdevums Latvijai, lai pārvarētu ekonomisko krīzi, ir stiprināt eksportu un starptautisku konkurētspēju.

Finanšu ministrs Einars Repše otrdien pauda pārliecību, ka Saeima apstiprinās jaunos budžeta grozījumus, kas paredz samazināt tēriņus par 500 miljoniem latu.

Latvijai papildu grozījumi budžetā bija jāveic, lai dabūtu tai apstiprinātā 7,5 miljardu eiro aizdevuma otro daļu.

Latvijā jau tika īstenota budžeta tēriņu samazināšana, kas ļāva saņemt aizdevuma pirmo daļu 1,4 miljardu eiro apmērā, tomēr pēc pirmās izdevumu apcirpšanas budžetā deficīts bija 9,2% no iekšzemes kopprodukta, pārsniedzot līmeni, par kādu bija vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Latvijas valdībai pirmdien ar sociālajiem partneriem un valdību veidojošajām koalīcijas partijām izdevās panākt vienošanos par 2009.gada valsts budžeta samazināšanu par 500 miljoniem latu. Otrdien valdība vienojās jau par konkrētākiem skaitļiem deficīta samazināšanai, kas tostarp paredz minimālās algas un neapliekamā minimuma samazināšanu, progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieviešanu u.c.

Saeima par grozījumiem budžetā balsos 17.jūnijā.

BNS