Valsts spīdzina pensionārus, liekot viņiem stāvēt garās rindās
Sabiedrība
2009. gada 9. jūnijs, 21:10

Valsts spīdzina pensionārus, liekot viņiem stāvēt garās rindās

Jauns.lv

Šajās dienās tūkstošiem pensionāru, kuri nevēlas maksāt par pensiju piegādi mājās, stāv stundām garās rindās un spaidās piesmakušās VSAA pieņemšanas telpās.

Triju dienu laikā visiem pensionāriem, kuri pensijas saņem mājās, bet turpmāk nevēlas par to piegādi maksāt, jāpagūst piereģistrēties VSAA nodaļās. 10. jūnijs ir pēdējā diena, kad to vēl var izdarīt.

Pensionāru spaidīšanos VSAA telpās izraisījusi Labklājības ministrijas (LM) pretrunīgie lēmumi. Sākotnēji LM paziņoja, ka 1,22 lati par pensijas piegādi mājās būs jāmaksā tikai kopš augusta. Savukārt piektdien, 5. jūnijā, ministrija pēkšņi paziņoja, ka “Latvijas Pasts” pensijas mājās par samaksu piegādās jau kopš nākamā mēneša. Tas nozīmēja, ka par mēnesi – līdz 10. jūnijam – tika samazināts termiņš, lai pensionāri varētu pagūt atteikties no papildu izdevumiem un turpmāk pensijas saņemtu vai nu pastā, vai bankas kontā.

Kasjauns.lv 9. jūnijā novēroja pensionāru drūzmēšanos Rīgā, VSAA nodaļā Lāčplēša ielā 70a. Tur mazā telpā cieši cits pie cita bija saspiedušies pārdesmit vecāka gadagājuma ļaužu, lai pārformētu pensijas saņemšanas kārtību.

Savukārt VSAA nodaļās ārpus Rīgas situācija bija vēl saspringtāka, jo VSAA reģionālās nodaļas apkalpo arī lauku iedzīvotājus, kuri salīdzinājumā ar rīdziniekiem mazāk izmanto banku pakalpojumus.

Jāuzsver arī, ka lauku pensionāri nevar tik operatīvi izbraukāt uz pilsētām, lai noformētu dokumentus, jo bieži vien autobusi uz novada centru kursē tikai pāris reižu nedēļā. Līdz ar šādu LM lēmumu “Latvijas Pasta” budžetā nākammēnes ieplūdīs iepriekš neplānoti tūkstošiem latu, ko pensionāri būs spiestā kārtā samaksājuši par pensiju piegādi, bet valsts ietaupīs, neapmaksājot pensiju piegādi mājās, jo daudzi tā arī nebūs paguvuši nokārtot pensiju pārvešanu uz saviem personiskajiem banku kontiem.

Īpaši nospiedoša gaisotne valdīja Jelgavā, kur nedēļas sākumā bija izveidojusies rinda gandrīz divu stundu garumā. Daudzi pensionāri veselības dēļ nogurdinošo rindu tā arī neizstāvēja. Tiek lēsts, ka nedēļas sākumā VSAA nodaļās ir apkalpots trīs reizes vairāk cilvēku nekā parasti un vairākumā gadījumu viņi vēlējās atteikties no pensijas saņemšanas mājās.

Pašlaik pensijas mājās ar “Latvijas Pasta” starpniecību saņem aptuveni 300 000 pensionāru.

Elmārs Barkāns/Foto: LETA