Sabiedrība
2009. gada 14. jūnijs, 23:18

Repše: budžeta deficīts šogad varētu sasniegt ap 10% no IKP, sliktākajā gadījumā – 11,6%

Jauns.lv

Valsts budžeta deficīts pēc tā samazināšanas budžeta grozījumos šogad varētu sasniegt apmēram 10% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet sliktākajā gadījumā tas varētu būt 11,6% no IKP, žurnālistiem svētdien pēc valdības sēdes pastāstīja finanšu ministrs Einars Repše.

Viņš klāstīja, ka valsts budžetā šogad ir ļoti skaidra izdevumu daļa, taču ieņēmumu daļa veidota, balstoties uz dažādiem scenārijiem.

Repše stāstīja, ka absolūti sliktākā scenārija gadījumā saskaņā ar Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vērtēšanas metodoloģiju valsts budžeta deficīts šogad bez grozījumiem būtu 15,5% apmērā no IKP, savukārt līdze ar grozījumu veikšanu tas tiek samazināts par 3,9% un tādējādi sliktākajā gadījumā šogad valsts budžetā varētu būt iztrūkums apmērams 11,6% apmērā no IKP jeb aptuvei 1,5 miljardi latu.

Savukārt pie ekonomikas attīstības pamatscenārija valsts budžeta deficīts varētu būt apmēram 10% no IKP.

Finanšu ministrs atzina, ka Latvija viena pati nespēj nofinansēt šādu budžeta deficītu, tādēļ, ja valsts nesaņems nākamo palīdzības maksājumu no starptautiskajiem aizdevējiem, tad budžeta izdevumi būtu jāsamazina vēl par apmēram vienu miljardu latu. Ar aizdevēju nākamo maksājumu valsts spēj nofinansēt šogad valsts budžeta deficītu.

Valdība svētdien ārkārtas sēdē vienojās par priekšlikumiem šā gada budžetam, lai samazinātu budžeta deficītu par 500 miljoniem latu. Repše piebilda, ka arī nākamajos gados ir plānots turpināt izdevumu samazināšanu, lai sasniegtu Māstrihtas kritērijiem atbilstošu budžeta deficītu 3% apmērā no IKP 2011.gadā.

Konkrētus šā gada budžeta izdevumus un ieņēmumus pče grozījumu veikšanas finanšu ministrs gan žurnālistiem nevēlējās atklāt, solot par tiem informēt pirmdien.

Valdība pirmdien ārkārtas sēdē vēl pieņems pēdējos lēmumus, kas nepieciešami atbilstoši panāktajām vienošanām par grozījumiem šā gada budžetā.

Grozījumus šā gada budžetā otrajam lasījumam Saeimā plānots iesniegt pirmdien.

Grozījumi šā gada budžetā nepieciešami, lai Latvija saņemtu nākamo starptautiskā aizdevuma daļu, kas vajadzīga valsts ekonomiskās situācijas stabilizācijai. Valdība uz otro lasījumu vienojusies ar sociālajiem partneriem budžeta izdevumus samazināt par 500 miljoniem latu.

Saeima budžeta grozījumus otrajā lasījumā plāno apstiprināt otrdien, 16.jūnijā.

Saeima 4.jūnijā pirmajā lasījumā apstiprināja grozījumus šā gada budžetā, kuros deficīts ir paredzēts 9,2% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), ekonomikas lejupslīdei sasniedzot 18%. Konsolidētā budžeta ieņēmumi prognozēti 3,985 miljardu latu apmērā, bet izdevumi - 5,054 miljardu latu apmērā. Taču, ņemot vērā straujo ekonomikas lejupslīdi, starptautiskie aizdevēji pieprasa valdībai būtiski samazināt tēriņus.

Patlaban 2009.gada budžetā ir paredzēts deficīts 705,7 miljonu latu jeb 4,7% apmērā no Latvijas IKP, un budžets veidots, balstoties uz prognozēm, ka Latvijas IKP šogad samazināsies par 5%.

BNS