Rīgas satiksmei" būs jāmeklē papildu 7 miljoni latu braukšanas atlaižu nodrošināšanai
Sabiedrība
2009. gada 19. jūnijs, 17:00

Rīgas satiksmei" būs jāmeklē papildu 7 miljoni latu braukšanas atlaižu nodrošināšanai

Jauns.lv

Lai nodrošinātu atlaižu sistēmu, valdības un pašvaldības pēdējā laikā pieņemto lēmumu dēļ uzņēmumam "Rīgas satiksme" šogad būs jāatrod vēl aptuveni septiņi miljoni latu.

Par to, vai līdzekļus piešķirs Rīgas pašvaldība vai arī tie būs jāmeklē pašā uzņēmumā, pagaidām īstas skaidrības gan nav.

"Jaunievēlētajai domei jau pašā darbības sākumā būs jāsaskaras ar ļoti smagām problēmām - kur atrast nepieciešamos septiņus miljonus latu esošo braukšanas atlaižu saglabāšanai," uzskata Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Andrejs Požarnovs (TB/LNNK).

Kā ziņots, Saeima šonedēļ pieņēma grozījumus Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā, kas noteic, ka turpmāk pašvaldībām pilnā mērā no pašvaldību budžetos šim mērķim paredzētajiem līdzekļiem būs jākompensē pārvadātājiem ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu saistītie zaudējumi pilsētas nozīmes maršrutos.

Pamatojoties uz šo likumu, sākotnēji pašvaldība aprēķināja, ka no valsts šogad pienākas kompensācija 20,5 miljonu latu apmērā. Tomēr valdība nolēma piešķirt tikai 7,4 miljonus latu, pamatojot to ar budžeta iespējām.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas domes Finanšu departamenta direktora biroja vadītājs Andris Konošonoks, no šiem 7,4 miljoniem latu pašvaldībai šogad pārskaitīti tikai 28,5% jeb 2,12 miljoni latu. Līdz ar to "Rīgas satiksme" pēc šī Saeimas lēmuma par kompensāciju izmaksu apturēšanu nesaņems aptuveni 5,2 miljonus latu, kas būs jāmeklē vai nu pašā uzņēmumā vai arī jāpiešķir pašvaldības budžeta grozījumos.

Tomēr arī pašvaldības budžetā nepieciešamos līdzekļus nebūšot viegli atrast. Kaut arī jau "apcirptais" budžets pildoties normāli, tomēr jaunākās prognozes liecina, ka līdz gada beigām pašvaldības izdevumi būs jāsamazina vēl par 27 līdz 28 miljoniem latu, pieļāva Konošonoks.

Pamatīgas problēmas "Rīgas satiksmei" un pašvaldībai sagādās arī priekšvēlēšanu gaisotnē pieņemtais lēmums par papildu atlaižu piešķiršanu pensionāriem. Pēc Požarnova teiktā, šis lēmums no budžeta papildus prasīšot aptuveni 2,3 miljonus latu.

LETA/foto:LETA

­