Sabiedrība
2009. gada 27. jūnijs, 11:16

Jūlijā strādājošie pensionāri varētu nesaņemt ne algu, ne pensiju

Jauns.lv

Lai gan daudzi pensionāri no jūlija darba gaitas vairs neturpinās, viņiem vienu mēnesi draud palikšana arī bez pensijas, šodien raksta "Neatkarīgā".

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) skaidro, ka citādi rīkoties nav iespējams, jo jaunās izmaiņas stājušās spēkā visai strauji un nav iespējams tik īsā laikā izsekot, kurš pensionārs jūlijā strādā un kurš vairs ne. Taču tiek solīts, ka augustā nepamatoti ieturētā pensijas daļa nestrādājošam pensionāram tiks atdota.

"Neatkarīgās" apkopotā informācija liecina, ka pašlaik atlūgumus lielākoties raksta tie strādājošie pensionāri, kuri strādā par atalgojumu, kas nav būtiski lielāks par pašu pensiju, līdz ar to viņiem vairs nav izdevīgi strādāt, jo, nestrādājot no 1.jūlija, viņi saņems tikpat, cik strādājot - algā. Šo profesiju pārstāvji ir skolotāji, vidējais medicīnas personāls, nekvalificētu darbu veicēji, kā arī izdienas pensiju saņēmēji, no kuriem daudzi vēl ir darbspējas vecumā, bet uz kuriem tāpat attiecas jaunais likums par pensiju un pabalstu izmaksu laikā līdz 2012.gadam.

Likums Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009. gada 1.jūlija līdz 2012.gada 31.decembrim, ko jūnija vidū pieņēma Saeima, paredz, ka no 1.jūlija pensijas tiek samazinātas par 10%, savukārt strādājošajiem pensionāriem - par 70%.

Šā likuma pieņemšanas gaitā Saeimas Juridiskais birojs vērsa uzmanību uz acīm redzamu pretrunu likumā - noteikums par likuma stāšanos spēkā paredz, ka likums stāsies spēkā 2009. gada 1.jūlijā, taču likumprojekta anotācijā norādīts, ka likumprojekta piemērošana ar 2009. gada 1.jūliju nav iespējama. Tas nekavēja pieņemt likumu, prognozējot situāciju, ka tādā gadījumā jūlijā vēl visi pensionāri saņems pilnu pensiju, bet augustā pensionāriem atvilks nepamatoti izmaksātās summas. Kā arguments tam, ka no 1.jūlija vēl nevar stāties spēkā jaunās izmaiņas, tika minēts fakts, ka VSAA nespēs tik ātri aprēķināt pensijas pēc jaunā likuma, raksta "Neatkarīgā".

Taču, izrādās, gadījumos, kad nepieciešams no pensionāriem ieturēt kādu naudas summu, valsts rīkojas apskaužami ātri. Kā noskaidroja "Neatkarīgā", jau jūlijā no nestrādājošu pensionāru pensijām būs atrēķināti 10%, bet no strādājošiem - 70%, turklāt arī tajos gadījumos, ja pensionārs būs jau aizgājis no darba.

"Mums nākas to darīt, jo likums ir stājies spēkā," laikrakstam apliecināja VSAA Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Edīte Olupe. Tajā pašā laikā viņa atzīst, ka "pensionāri neko nezaudēs, jo nākamajā mēnesī, ja kaut kas būs ieturēts par daudz, tiks atdots".

Nepatīkamā situācija pašlaik vēl strādājošiem, bet jūlijā jau nestrādājošiem pensionāriem izveidosies tāpēc, ka pašlaik VSAA nav informācijas par katru strādājošo pensionāru - vai viņš turpinās strādāt jūlijā vai iet prom no darba. Informācija par personas darba gaitām tiks saņemta augustā no Valsts ieņēmumu dienesta, un tad arī būšot redzams, vai pensionārs strādā vai ne. Olupe spriež: "Diezin vai labāks variants būtu bijis lūgt visus pensionārus vērsties VSAA ar iesniegumiem vai informāciju par to, kā viņi rīkosies." Tāpēc tagad var izveidoties situācija, ka daudziem pensionāriem jūlijā nebūs ne darba algas, ne pilnas pensijas.

Labklājības ministrija skaidro: tā kā informācija par personas atrašanos darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusā tiek saņemta no Valsts ieņēmuma dienesta tikai par pagājušo laiku, tad, nosakot izmaksājamo pensijas summu, ņem vērā to informāciju, kas ir VSAA rīcībā konkrētajā brīdī, un izmaiņas tiek piemērotas ar mēneša nobīdi. "Likuma anotācijā rakstījām, ka nevarēs stāties spēkā likums no 1.jūlija, jo patiešām bija bažas, ka sistēmā nebūs iespējams ieviest jaunās izmaiņas, taču tagad ir skaidrs, ka kopumā tas ir paveikts," atzina ministrijas Komunikāciju nodaļas vadītāja Ilona Jurševska. Viņa apliecina, ka problēmas varētu būt ar strādājošiem pensionāriem, jo tur pensiju aprēķins pēc jaunajiem noteikumiem atkarīgs no tā, cik operatīvi tiek saņemta informācija par pensionāra darba gaitām.

LETA