Invalīdi aicina prezidentu neizsludināt likumu par pensiju un pabalstu izmaksām
2009. gada 27. jūnijs, 15:11

Invalīdi aicina prezidentu neizsludināt likumu par pensiju un pabalstu izmaksām

Jauns.lv

"Invalīdu tiesību aizsardzības centrs" aicina Valsts prezidentu Valdi Zatleru neizsludināt Saeimas pieņemto likumu, kas paredz regulējumu pensiju un pabalstu izmaksai.

Likums paredz regulējumu pensiju un pabalstu izmaksai laikā no šā gada 1.jūlija līdz 2012.gada beigām.

ITAC priekšsēdētājs Mārtiņš Neibults-Miebolts informēja, ka šāda vēstule nosūtīta arī Saeimai, Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim ("Jaunais laiks") un tiesībsargam Romānam Apsītim.

Būtiskākie invalīdu aizstāvju iebildumi saistīti ar lēmumu samazināt vecuma pensijas strādājošajiem pensionāriem ar visu grupu invaliditāti.

"Saeima pieļāvusi rupju kļūdu, iebalsojot normu, kas diskriminē cilvēkus ar invaliditāti gan starp vecuma, gan invaliditātes pensijas saņēmējiem," norādīja Neibults-Miebolts, uzsverot, ka "to nepieļauj ne ANO, ne Latvijas likumi".

ITAC vēstulē augstākajām amatpersonām lūdz nesamazināt visu pensionāru pensijas par 10% un nesamazināt vienādi visu strādājošo pensionāru pensijas par 70%.

"Tas, mūsuprāt, būtu nesamērīgi, jo daudzu strādājošo pensionāru darba samaksa ir aptuveni 100 latu mēnesī un pensija tikai apmēram 50-150 latu mēnesī," teikts vēstulē, paužot, ka ir aptuveni 113 tūkstoši šādu cilvēku. Pēc biedrības pārstāvju aprēķiniem, samazinājums par 70% nozīmēs, ka strādājošajiem pensionāriem paliks pāri tikai aptuveni 15 līdz 45 lati mēnesī.

"Šādā situācijā strādājošie pensionāri būs spiesti atstāt darbu. Tas ļoti pasliktinās jau tā ļoti grūto stāvokli veselības aprūpes pakalpojumu pieejamībā, komunālo maksājumu, pārtikas un citu pakalpojumu un preču apmaksā," prognozē ITAC, piebilstot, ka līdz ar to vēl straujāk pieaugs arī saslimstība un mirstība.

"Turklāt jāmin, ka darbs ir labākās zāles, labākā terapija un labāka rehabilitācija. Cilvēku ar invaliditāti nodarbinātībā Latvija ļoti atpaliek no Eiropas valstīm," klāsta invalīdu aizstāvji, informējot, ka Vācijā invalīdi tiek nodarbināti aptuveni piecas reizes vairāk nekā Latvijā.

Biedrība vēstulē pauž arī atbalstu Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) priekšlikumam strādājošiem pensionāriem noteikt algu robežu 300 latu apmērā, kuru pārsniedzot tikai varētu sākt 70% ieturēšanu no pensijas, turklāt nosakot ieturēto pensijas daļu kā valsts aizņēmumu, kura būtu jāatmaksā no 2012.gada. LPF ierosme paredzēja, ka pensiju atmaksu būtu tiesības saņemt arī pensionāru dzīvesbiedriem vai pirmās pakāpes mantiniekiem.

ITAC vienlaikus lūdz arī saglabāt līdzšinējās iedzīvotāju ienākuma nodokļa atlaides strādājošiem cilvēkiem ar invaliditāti, politiski represētām personām un citām sociāli neaizsargātajām grupām.

Jau vēstīts, ka Saeima 16.jūnijā, galīgajā lasījumā skatot 2009.gada budžeta grozījumu paketi, pieņēma speciālo likumu, kas noteic pensiju un pabalstu izmaksu laikā no šā gada 1.jūlija līdz 2012.gada beigām.

Likumprojekts paredz, ka vecuma pensiju un izdienas pensiju izmaksā tikai 90% apmērā, bet strādājošajiem pensionāriem - vien 30% apmērā. Valdība uzdeva Finanšu ministrijai kopā ar LM līdz pirmdienai noskaidrot, kā šī norma ietekmēs pensionārus tiesu piesēdētājus un pensionārus pašvaldību deputātus.

Lai šie pensiju samazinājumi nekorektas interpretācijas dēļ netiktu summēti, likumā būs arī īpašs nosacījums, ka uz strādājošajiem pensionāriem punkts par 10% samazinājumu neattiecas.

Izdienas pensiju samazinājums 10% apmērā skars arī prokurorus, tiesnešus, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un Satversmes aizsardzības biroja darbiniekus, diplomātus, militārpersonas, iekšlietu dienestā strādājošos, valsts un pašvaldību profesionālo orķestru, koru, koncertorganizāciju, teātru un cirka māksliniekus.

Savukārt līdz 2010.gada 2.maijam māmiņalgas strādājošajiem izmaksās 50% apmērā, bet līdz 2012.gada 31.decembrim ģimenes valsts pabalsts par katru bērnu būs astoņi lati mēnesī.

Iepriekš panāktā vienošanās paredzēja, ka ģimenes valsts pabalstu un vecāku pabalstu samazinās par 10%.

LM arī brīdina par šā likumprojekta negatīvo ietekmi uz sabiedrību.

BNS/foto:LETA

­­­

­­