Politika
2009. gada 29. jūnijs, 18:35

Vai Gvantanamo gūstekņus vedīs uz Latviju?

Jauns.lv

Igaunijā nesen nogādāts un atlikušo 33 gadu ieslodzījumu sācis izciest kara noziedznieks Milans Martičs, bijušais Horvātijas serbu Krajinas republikas prezidents — notiesāts par uzbrukumiem civiliedzīvotājiem, necilvēcīgu izturēšanos pret gūstekņiem, slepkavībām, deportācijām.

Spriedumu — 35 gadus — pasludināja ANO Starptautiskais kriminālnoziegumu tribunāls bijušajai Dienvidslāvijai. Par soda izciešanas vietu noslēgta vienošanas starp Igauniju un ANO. Martičs ieslodzīts Tartu cietumā, tādos pašos apstākļos kā citi „zeki”.

„Igaunijā ir divi pilnīgi jauni cietumi, katrā ap 1000 vietu, uzbūvēti pēc labākajiem standartiem,” kasjauns.lv uzsver Latvijas Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks Visvaldis Puķīte. Lai Latvija uzņemtu ārzemju cietumniekus, mums vajadzētu jaunas ieslodzījuma vietas, bet tā vietā cietumu budžets ir samazināts par 30%.

Par miljonāres, parfimērijas un kosmētikas uzņēmuma „Kolonna” vadītājas Ievas Plaudes neseno ieteikumu valstij pelnīt, uzceļot divus jaunus cietumus un izmitinot notiesātos no Vācijas, Puķīte vien saka: „Ja Plaudes kundze un citi mūsu topkomersanti uzcels kādu jaunu cietumu, varēsim jebkuru uzņemt. Pašreizējos apstākļos izlutinātie Eiropas klienti diez vai gribēs tur uzturēties.” Lai arī ieslodzījuma apstākļu uzlabošanā, tuvinoties Eiropas Savienības standartiem, pēdējos gados ieguldīts daudz, neviens jauns cietums nav uzcelts.

Izskanējušas arī runas, ka Latvija varētu uzņemt bijušos ASV gūstekņus no skandalozās Gvantanamo nometnes. Viņi gan nesēdētu cietumos, bet beidzot baudītu brīvu dzīvi. Vismaz pagaidām šāds lūgums Latvijai nav izteikts, apliecinājis ārlietu ministrs Māris Riekstiņš. Tādu vēlmi nav paudis arī neviens Gvantanamo ieslodzītais, un Latvijas valsts pati nevienam patvērumu nepiedāvās.

Māris Puķītis