Sabiedrība
2009. gada 29. jūnijs, 21:33

Darba attiecības pārtraukušie pensionāri ieturēto pensijas daļu varētu saņemt atpakaļ jau jūlijā

Jauns.lv

Strādājošie pensionāri, kas darba attiecības būs pārtraukuši līdz 30.jūnijam, ieturēto pensijas daļu varētu saņemt atpakaļ jau jūlija mēnesī, aģentūru BNS informēja Labklājības ministrijas Komunikāciju daļas vadītāja Ilona Jurševska.

Līdzekļu atmaksa jau jūlija mēnesī varētu notikt gadījumā, ja informācija par darba attiecību pārtraukšanu no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) tiks saņemta līdz 8.jūlijam.

"Tiklīdz no VID tiks saņemta attiecīgā informācija, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) darbinieki maksimāli ātri izskatīs katru individuālo gadījumu un ievadīs nepieciešamās izmaiņas sistēmā," skaidroja Jurševska.

Valsts ieņēmumu dienestā aģentūru BNS informēja, ka saskaņā ar grozījumiem likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" no 1.jūlija darba devēja pienākums būs trīs darba dienu laikā pēc tam, kad persona būs ieguvusi, mainījusi vai zaudējusi darba ņēmēja statusu, iesniegt par to informāciju VID.

Savukārt Labklājības ministrija uzsver - jo ātrāk šīs ziņas nonāks VSAA rīcībā, jo ātrāk aģentūra varēs mainīt izmaksājamās pensijas apmēru, nesamazinot to par 70%, bet gan par 10%.

Jau vēstīts, ka Saeima, galīgajā lasījumā skatot 2009.gada budžeta grozījumu paketi, pieņēma speciālo likumu, kas noteic pensiju un pabalstu izmaksu laikā no 2009.gada 1.jūlija līdz 2012.gada beigām.

Likumprojekts paredz, ka vecuma pensiju un izdienas pensiju izmaksā tikai 90% apmērā, bet strādājošajiem pensionāriem - vien 30% apmērā.

Lai šie pensiju samazinājumi nekorektas interpretācijas dēļ netiktu summēti, likumā būs arī īpašs nosacījums, ka uz strādājošajiem pensionāriem punkts par 10% samazinājumu neattiecas.

Izdienas pensiju samazinājums 10% apmērā skars arī prokurorus, tiesnešus, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un Satversmes aizsardzības biroja darbiniekus, diplomātus, militārpersonas, iekšlietu dienestā strādājošos, valsts un pašvaldību profesionālo orķestru, koru, koncertorganizāciju, teātru un cirka māksliniekus.

LM arī brīdina par šā likumprojekta negatīvo ietekmi uz sabiedrību.

BNS