Sabiedrība
2009. gada 1. jūlijs, 07:38

No šodienas strādājošie pensionāri saņems par 70% mazāku pensiju

Jauns.lv

No šodienas strādājošie pensionāri, kuri nav nolēmuši pārtraukt darba attiecības, saņems par 70% mazāku pensiju, paredz likums "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009. līdz 2012.gadam".

Nestrādājošie pensionāri šai laika posmā saņems par 10% mazāku pensiju.

Labklājības ministrija (LM) norāda, ka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) pensijas apmēru samazinās, pamatojoties uz tās rīcībā esošo Valsts ieņēmuma dienesta (VID) informāciju par personām, kas ir ieguvušas vai zaudējušas darba ņēmēja statusu.

Katra darba devēja pienākums no šodienas būs iesniegt VID ziņas par darbā pieņemtajiem vai atlaistajiem darbiniekiem trīs darba dienu laikā pēc tam, kad persona būs ieguvusi, mainījusi vai zaudējusi darba ņēmēja statusu.

Lai pensija jūlijā netiktu samazināta un darba attiecības beigušās jūnijā, VSAA ir nepieciešams savlaicīgi saņemt no VID darba devēja informāciju par darba attiecību beigšanu. Pensionāriem, kuriem pensija jūlijā tiks izmaksāta jau ierobežotā apmērā, bet pēc 1.jūlija par viņiem tiks saņemta informācija no VID, ka konkrētā persona vairs nav darba ņēmēja statusā, augustā pensija netiks samazināta un tiks izmaksāta vienlaicīgi ar jūlijā ieturētās pensijas daļu.

Pašnodarbinātajiem pensionāriem, ja viņu ienākumi mēnesī pārsniedz vai sasniedz 180 latu robežu, tiks piemērots 70% samazinājums, pretējā gadījumā pensija tiks samazināta 10% apmērā.

Likums "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009. līdz 2012.gadam" noteic, ka pensiju un pabalstu samazinājums attieksies uz turpmākajiem 3,5 gadiem.

Likums būtu spēkā laika periodā no 2009.gada 1.jūlija līdz 2012.gada 31.decembrim.

Likums paredz, ka šajā periodā personai valsts vecuma pensiju un izdienas pensiju izmaksā 90% apmērā no atbilstoši normatīvajiem aktiem piešķirtās pensijas apmēra.

Valsts vecuma pensijas un izdienas pensiju saņēmējam, kurš gūst ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, izmaksās 30% apmērā no atbilstoši normatīvajiem aktiem piešķirtās pensijas apmēra.

Tāpat laika periodā no 2009.gada 1.jūlija līdz 2010.gada 2.maijam personai, kura bērna kopšanas laikā gūst ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" noteikto vecāku pabalstu izmaksās 50% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Tāpat līdz 2012.gada 31.decembrim Valsts sociālo pabalstu likumā noteiktā ģimenes valsts pabalsta apmērs par katru bērnu būs astoņi lati mēnesī.

Sociālās apdrošināšanas pakalpojuma vai valsts sociālā pabalsta pārmaksu atgūšanai, kas radušās, piemērojot šā likuma noteikumus, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra veiks ieturējumus 10% apmērā no katra piešķirtā sociālās apdrošināšanas pakalpojuma vai valsts sociālā pabalsta.

Likums arī paredz, ka darba devējs katru darba ņēmēju reģistrēs Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē pēc darba devēja reģistrācijas vietas trīs darba dienu laikā pēc tam, kad persona ir ieguvusi, mainījusi vai zaudējusi likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" noteikto darba ņēmēja statusu, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē ziņas par darba ņēmējiem.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra vecuma un izdienas pensiju saņēmējiem un vecāku pabalsta saņēmējiem, kuri gūst ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, pensiju un pabalsta izmaksas veic, pamatojoties uz Valsts ieņēmuma dienesta informāciju par periodiem, kuros persona reģistrēta kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, paredz normatīvs.

LETA