Lai ātrāk reaģētu uz tūristu apkrāpšanu, policijā izveidota operatīvā grupa
Sabiedrība
2009. gada 13. jūlijs, 14:47

Lai ātrāk reaģētu uz tūristu apkrāpšanu, policijā izveidota operatīvā grupa

Jauns.lv

Lai ātrāk reaģētu uz ārvalstu pilsoņu sūdzībām par likumpārkāpumiem, Rīgas reģiona policijas pārvaldē ir izveidota operatīvā grupa.

Atsaucoties uz Valsts prezidenta kancelejas aicinājumu informēt par paveikto saistībā ar ārvalstu tūristu drošības Rīgā garantēšanu, Rīgas reģiona pārvalde informējusi kanceleju par paveikto savas kompetences ietvaros.

Rīgas reģionālās pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis vēstī, ka pēc Valsts prezidenta tikšanās ar institūciju vadītājiem policijas pārvaldē izvērtēta struktūrvienību darba organizācija ārvalstu tūristu apkrāpšanas un fiziskas ietekmēšanas gadījumu novēršanā un apkarošanā, aģentūrai BNS pavēstīja prezidenta preses dienests.

Konstatēts, ka tā līdz šim bija sadrumstalota, nebija vienotas pieejas un kontroles mehānisma, līdz ar to tā arī nedeva vēlamos rezultātus.

Lai nodrošinātu vienotu darba organizāciju un taktiku visos gadījumos, kad izklaides vietās Rīgā apkrāpti vai fiziski ietekmēti ārvalstu tūristi, nolemts izveidot darba grupu, kuras vadītājam uzdots koordinēt un kontrolēt visu personālu, darbu organizējot trīs pamatvirzienos - pirmstiesas izmeklēšana, izlūkošanas un preventīvais darbs un organizatoriskie pasākumi.

Policija vēstulē uzskaita vairākus pasākumus, kas palīdzot cīnīties pret noziegumiem, kuros cietuši tūristi. Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes struktūrvienību darba organizācijas uzlabošanai ārvalstu tūristu apkrāpšanas gadījumu izklaides vietās Rīgā novēršanai un apkarošanai izstrādāts rīcības plāns.

Policija ir izstrādājusi metodiskās rekomendācijas par neatliekamām darbībām kriminālprocesos, un ir ieviesta vienota prakse visās VP Rīgas reģiona pārvaldes struktūrvienībās.

Lai uzlabotu cīņu pret tūristu apkrāpšanu, reizi divās nedēļās notiek policijas un prokuratūras tikšanās, kuru laikā tiek apspriesti kriminālprocesu izmeklēšanas rezultāti un plānotie pasākumi noziedzīgo nodarījumu atklāšanai.

Policijas vēstulē arī pausts pozitīvs vērtējums par sadarbības uzlabošanu ar ārvalstu diplomātiskajām pārstāvniecībām un ārvalstu policijas iestādēm.

Lai aktivizētu un nodrošinātu kvalitatīvu reaģēšanu uz ārvalstu pilsoņu paziņojumiem par likumpārkāpumiem, policijā ir izveidota operatīvā grupa, kas, saņemot informāciju par izklaides vietās notikušo nelikumīgo rīcību, nekavējoties izbrauc uz notikuma vietu, lai noskaidrotu notikuma apstākļus un pieņemtu lēmumus pēc būtības.

Realizējot plānotos pasākumus, policija no 1.maija līdz 30.jūnijam sadarbībā ar citām iestādēm veikusi arī 16 profilaktiskās pārbaudes Rīgas nakts izklaides vietās, kuros konstatēts daudz pārkāpumu.

Ņemot vērā minēto, VP Rīgas reģiona pārvalde uzskata, ka visu iepriekš norādīto pasākumu realizācija un vairāku institūciju saskaņota darbība jūnijā ir veicinājusi pret ārvalstu tūristiem vērsto likumpārkāpumu skaita samazināšanos.

Valsts prezidenta kanceleja jau iepriekš saņēmusi Rīgas pašvaldības policijas priekšlikumus un informāciju no Ekonomikas ministrijas.

BNS