Ministriju centrālos aparātus samazinās par 30 procentiem, aģentūras – uz pusi
Sabiedrība
2009. gada 14. jūlijs, 16:16

Ministriju centrālos aparātus samazinās par 30 procentiem, aģentūras – uz pusi

Jauns.lv

Valdība otrdien nolēma ministriju centrālajos aparātos nodarbināto skaitu samazināt par 30%, bet aģentūru skaitu - uz pusi. 2010.gada sākumā ministriju centrālajos aparātos strādās 2987 cilvēki līdzšinējo 4232 vietā.

­

­Līdz 2010. gada beigām darbinieku skaits samazināsies par 1145 cilvēkiem.

Procentuāli lielāko samazinājumu īstenos Kultūras ministrija (- 40,67%), Veselības ministrija (- 39,31%) un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (- 39,31%).

Nolemts par 50% samazināt aģentūru skaitu. Nākamā gada sākumā 73 aģentūru vietā būs 36 iestādes. Lielākais valsts aģentūru skaits ir Kultūras ministrijas un Izglītības un zinātnes ministrijas pārziņā. Valsts aģentūru īpatsvars, kas veic muzeju, bibliotēku, skolas, slimnīcas un botāniskā dārza funkcijas, ir 44 % no kopējā to skaita.

Papildus tam Valsts kanceleja rosināja izvērtēt iespējas Ārlietu ministrijai (ĀM) reorganizēt Latvijas institūtu (LI), pievienojot to ministrijai, Ekonomikas ministrijai - Tūrisma attīstības valsts aģentūru (TAVA), pievienojot Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai, bet Zemkopības ministrijai - K.Ulmaņa piemiņas muzeju "Pikšas", pievienojot to Kultūras ministrijas pārziņā esošajai Memoriālo muzeju valsts aģentūrai.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars ("Jaunais laiks") sacīja, ka neatbalsta TAVA likvidēšanu. Arī Ārlietu ministrija nevēlas LI likvidāciju, lai gan tajā pašlaik strādā četri cilvēki. ĀM valsts sekretārs Andris Teikmanis valdības sēdē uzsvēra, ka LI nenodarbojas "ar mistisku valsts tēla pulēšanu, bet ar ārējo komunikāciju".

Tāpēc valdība nolēma, ka šīs aģentūras nelikvidēs, bet ministrijām jāiesniedz alternatīvi priekšlikumi izdevumu samazināšanai.

Arī citi ministri apstrīdēja Valsts kancelejas priekšlikumus, kā samazināt valsts pārvaldi, un premjers Valdis Dombrovskis ("Jaunais laiks"), aicinot "neskaldīt matus", pārtrauca diskusijas.

Savukārt Veselības ministrijai divu nedēļu laikā valdībā jāiesniedz precizētais ministrijas centrālā aparāta un padotības iestāžu strukturālo reformu plāns.

Valsts kanceleja arī rosina apvienot zem viena jumta ar valsts valodas politiku saistītās iestādes un atgriezties pie gadiem ilgās ieceres apvienot Valsts valodas centru ar Latviešu valodas aģentūru.

Ministrijām divu mēnešu laikā valdībā jāiesniedz rīkojumu projekti par aģentūru reorganizāciju.

Finanšu ministrija norāda, ka īpaši veiksmīgi strukturālās reformas administratīvajā aparātā, samazinot atbalsta funkciju veicējus, ir īstenojušas Ekonomikas, Iekšlietu, Labklājības un Vides ministrija, daļēji arī Aizsardzības, Tieslietu, Izglītības un zinātnes ministrija, kā arī Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija.

Turpmāku nodarbināto skaita samazinājumu ministriju centrālajos aparātos iespējams nodrošināt, deleģējot ikdienas pārvaldības funkcijas pašvaldībām vai citām atvasinātām publiskām personām, koncentrējot atbalsta funkcijas ārpus ministriju centrālajiem aparātiem un izvērtējot iespējas samazināt ministriju skaitu.

Ziņojumā par valsts pārvaldes samazināšanu katrai institūcijai piedāvāti turpmākie pasākumi strukturālo reformu īstenošanai, priekšlikumi padotības iestāžu optimizācijai, kā arī norādītas tās jomas un pārvaldes uzdevumi, kurus īsteno arī citas ministrijas jeb iespējamā funkciju dublēšanās.

Pēc reformu īstenošanas Latvijas ministriju centrālajā aparātā nodarbināto skaits būs līdzvērtīgs kaimiņvalstu - Lietuvas un Igaunijas - nodarbināto skaitam ministrijās.

BNS


­