Sabiedrība

Repše lūdz Ģenerālprokuratūru izvērtēt "Parex bankas" pārņemšanas procesa iespējamās nolaidības

Jauns.lv

Finanšu ministrs Einars Repše piektdien nosūtījis ģenerālprokuroram Jānim Maizītim vēstuli ar lūgumu izvērtēt, vai "Parex bankas" pārņemšanā maksimāli tika nodrošinātas valsts intereses un novērstas iespējamās ļaunprātības vai nolaidība.

Repše lūdz Ģenerālprokuratūru izvērtēt "Parex bank...

Repše bankas pārņemšanu lūdzis izvērtēt, "atsaucoties uz to, ka publiskajā telpā arvien turpina rasties neskaidrības par nepilnībām "Parex bankas" pārņemšanas procesā, kas izraisījis lielu sabiedrības neuzticību un šaubas", aģentūru BNS informēja Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas departamenta direktora vietnieks Aleksis Jarockis.

"Ņemot vērā, ka "Parex banka" tagad ir valsts īpašumā, jāgūst skaidrība par šiem un arī citiem publiski izskanējušiem jautājumiem, lai sabiedrība gūtu pārliecību, ka bankas pārņemšanas process notika godīgi un netika pieļautas apzinātas ļaunprātības vai nolaidīga rīcība," paziņojumā presei norāda finanšu ministrs.

Ministrs lūdz Ģenerālprokuratūru izvērtēt gadījumus, kuros bankas atbildīgiem darbiniekiem noteikts nesamērīgi liels atalgojums un paredzētas milzīgas atlaišanas kompensācijas, kas radījis aizdomas par apzinātu mēģinājumu nodrošināt nesamērīgi lielus atlaišanas un bezdarbnieka pabalstus.

Ministrs arī lūdz izvērtēt, kāpēc pārņemšanas procesā netika novērsts, ka bijušie "Parex banka" īpašnieki un vadītāji Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis vai viņu ģimenes locekļi turpināja saņemt lielus ikmēneša procentu maksājumus no ieguldījumiem bankā, klāstīja Jarockis.

Pēc viņa vēstītā, joprojām neskaidrs ir arī jautājums - lai gan jau 2008.gada 8.novembrī Ministru kabinets pieņēma lēmumu par "Parex banka" kontrolpaketes (51%) pārņemšanu un jau 11.novembrī Valsts kase veica pirmo termiņnoguldījumu bankā 200 miljonu latu apmērā, ierobežojumi saistību izpildei "Parex banka" tika noteikti tikai 1.decembrī.

"Tas radīja situāciju, ka arī pēc faktiskās bankas pārņemšanas turpinājās naudas līdzekļu aizplūšana. Šajā sakarā ministrs lūdz izvērtēt, vai atbildīgās amatpersonas veica visu nepieciešamo, lai nodrošinātu pilnīgu līdzekļu kontroli, kā arī to, kam un kādiem mērķiem laika periodā starp akciju kontrolpaketes (51%) iegūšanu un ierobežojumu noteikšanu naudas operācijām tika izmaksāti "Parex bankas" līdzekļi, tostarp valsts ieguldītie, un vai šajos darījumos nav pieļautas krāpnieciskas darbības," minēja FM pārstāvis.

"Parex bankas" valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis, komentējot finanšu ministra vēlmi izvērtēt, vai "Parex bankas" pārņemšanā maksimāli nodrošinātas valsts intereses un novērstas iespējamās ļaunprātības vai nolaidība, aģentūrai BNS sacīja, ka ir ļoti būtiski kliedēt šaubas un neskaidrību par to, kā savulaik notika bankas pārņemšana, lai šīs šaubas un neskaidrība pēc iespējas mazāk iespaidotu "Parex bankas" pašreizējo un turpmāko darbību.

"Parex banka" 2008.gada rudenī vērsās pēc valdības palīdzības, lai izvairītos no finanšu problēmām, kuras bankai draudēja rasties pasaules finanšu krīzes dēļ. Lai atbalstītu banku, valdība pērn 8.novembrī pieņēma lēmumu kļūt par "Parex bankas" kontrolpaketes īpašnieci, bet 3.decembrī nolēma pārņemt gandrīz 85% bankas akciju. Šobrīd "Parex bankas" 95,3% akciju turētājs ir Privatizācijas aģentūra.

BNS