Ko saka Jānis Vanags

Jauns.lv

Ko saka Jānis Vanags...

Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags jaunākajā žurnālā „Patiesā Dzīve” ir iztaujāts par savu attieksmi pret „Jauno paaudzi”. Viņš ir dzirdējis par grāmatu dedzināšanu, bet, jautāts, vai luterāņu baznīca „Jauno paaudzi” uzskata par sektu, teic: „Nu, ko jūs tagad gaidāt no manis... Ka es citus kristiešus?...” Vanags skaidro: „Tā ir jauna reliģiska kustība. Viņi tic tam pašam Kristum, bet visam, ko viņi māca, es, protams, nevaru piekrist. Nezinu, ko viņi tur dedzināja... (..) Domāju, ir ļoti slikti, ja cilvēki iesaistās maģiskās praksēs, okultismā, buršanā, vārdošanā, zīlēšanā, spiritismā. Bet jāsaprot arī tas, kādu signālu dod publiska grāmatu dedzināšana...”

Pirms Līgo svētkiem izskanēja Vasarsvētku draudzes mācītāja Jāņa Sadovska aicinājums vienoties Lūgšanu naktī laikā, kad pār Latviju deg „pagāniskie ugunskuri”. Tajā bija skaidri pausts, ka pasākumu atbalsta luterāņu, katoļu, baptistu vadītāji, tāpat arī „Jaunā paaudze”. Vanags iebilst, ka Sadovskis ar lūgumu atbalstīt šo ieceri apstaigājis baznīcas jau pirms pusgada, un neviens nenojautis par saistību ar Līgo svētkiem.

„Ja runājam par līgošanu, uzskatu, ka Jāņi nav reliģiski svētki. Ir cilvēki, kas 24. jūnijā baznīcā svin Jāņa Kristītāja dzimšanas dienu, un ir tādi, kas saulgriežu naktī izpilda pagāniskus rituālus. Tā ir katra individuāla izvēle. Pārsvarā gan Jāņi ir tautas tradīcija, pret kuru mums nav iebildumu, arī mēs paši, kristieši, tos suminām. Es šoreiz Jāņus svinēju Baškortostānā, kur bija pirmie Krievijas latviešu sadziedāšanās svētki. Bet, ja Jāņos ir kas tāds, pret ko iebilst gan baznīca, gan ceļu policija — kad notiek pārmērīga dzeršana un viss, ko saista ar papardes zieda meklēšanu —, tas, protams, nav slavējami,” klāsta Vanags.