Rīgas ostā noplūdusi zilskābe, sprādziena draudi novērsti
Sabiedrība
2009. gada 23. jūlijs, 08:30

Rīgas ostā noplūdusi zilskābe, sprādziena draudi novērsti

Jauns.lv

Pēdējā informācija liecina, ka bīstamā situācija ir novērsta. No Kundziņsalas un tuvējās apkārtnes evakuētie iedzīvotāji varēs atgriezties savās dzīvesvietās. Atcelti visi pārvietošanās ierobežojumi.

Likvidēti eksplozijas draudi Rīgas ostā

Pašlaik ir likvidēti eksplozijas draudi, kas Rīgas ostā draudēja ar lielu ķīmisku avāriju,  paziņoja Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Līdz ar eksplozijas draudu novēršanu ir atcelti pārvietošanās ierobežojumi gan pa pilsētas ielām, gan Daugavu, līdz ar to iedzīvotāji var atgriezties mājās.

Ušakovs kritizē "Biolar" vadību par novēloto ierašanos notikuma vietā

Uzņēmuma "Biolar" vadība izpelnījusies asu Rīgas mēra Nila Ušakova kritiku par vēlo ierašanos ķīmiskās avārijas vietā Rīgas ostā.

"Biolar" vadība gan apliecina, ka pašlaik neesot pamata satraukumam par ķīmiskās avārijas sekām Rīgas ostā. "Situācija ir normāla, briesmu nav," ceturtdien Rīgas ostā žurnālistiem apgalvoja uzņēmuma "Biolar" ģenerāldirektors Nikolajs Samodurovs.

Pirmās ziņas par avāriju saņemtas plkst.6 no rīta, un, kamēr savākta visa nepieciešamā tehnika un palīglīdzekļi, pagājis krietns laika sprīdis, tāpēc notikuma vietā uzņēmuma pārstāvji ieradušies pēc plkst.9. Patlaban "Biloar" kopā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu analizē nodarīto kaitējumu.

Pēc Samodurova teiktā, pašlaik ir ļoti svarīgi noteikt avārijas iemeslu un bīstamo vielu pēc iespējas ātrāk transportēt ārpus pilsētas.

Ar uzņēmuma pārstāvjiem notikuma vietā tikās Rīgas mērs Nils Ušakovs, kurš bija ļoti sašutis par to, ka "Biolar" pārstāvji notikuma vietā ieradās tik pēc plkst.9: "Kur jūs bijāt? Kur jums šoferis dzīvo? Es te biju jau plkst. 7! Kāpēc jūs neatbraucāt jau plkst.7?"

Samodurovs satraukti paskaidroja, ka kavēšanās saistīta ar glābšanas tehnikas gatavošanu.

Aizliegts ņemt ūdeni no Daugavas, makšķerēt un peldēties

Saistībā ar ķīmisko avāriju Kundziņsalā aizliegts ņemt ūdeni no Daugavas, makšķerēt un peldēties, paziņoja atbildīgās Rīgas domes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) un Rīgas brīvostas amatpersonas.

Patlaban ir aizliegts ņemt ūdeni no Daugavas un makšķerēt. Savukārt no Carnikavas līdz Rīgai pludmalē nedrīkst peldēties, informēja Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Viņš uzsvēra, ka iedzīvotāju evakuācija, kas patlaban notiek no Kundziņsalas un Krēmeriem, ir profilaktiska rakstura. "Drošs paliek drošs," sacīja Rīgas mērs.

Tāpat viņš atzīmēja, ka sakarā ar izveidojušos situāciju tiks aizkavēts "Tallink" prāmis no Stokholmas. Tas piestās citā terminālī, nevis Rīgas Pasažieru ostā.

Kā skaidroja Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs, Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers, prāmis apstāsies Vecmīlgrāvī un tiks nodrošināta tūristu un citu prāmja pasažieru nogādāšana Rīgas centrā.

Kā informēja VUDG vadītājs Ainārs Pencis, naktī konteinerā, kurā atrodas ķīmiska viela, notika pagaidām nenoskaidrota ķīmiska reakcija, kuras rezultātā tilpnē palielinājās temperatūra un arī spiediens. Sākotnēji nostrādāja drošības vārsts un daļa indīgās vielas nokļuva gaisā. Patlaban šī viela ir nosēdināta. Problēma ir tā, ka drošības vārsts ir salūzis, atzīmēja Pencis.

Konteinerā atrodas aptuveni 20 tonnas bīstamās vielas.

Patlaban tiek gaidīti uzņēmuma pārstāvji, kuriem pieder bīstamā krava. Uzņēmumam ir speciālisti, kas varētu palīdzēt novērtēt situāciju un izplānot, kādā veidā ķīmisko vielu pārsūknēt uz citu konteineru. Tas pagaidām tiek uzskatīts par labāko situācijas risinājumu.

Viela saskarsmē ar gaisu var eksplodēt. Reāls apdraudējums ir tikai 300 metru rādiusā ap notikuma vietu, tomēr nav prognozējams, kā varētu reaģēt blakus izvietotie konteineri.

Tuvākās mājas no konteinera atrodas 500-600 metru attālumā. Tiek veikta arī konteinera dzesēšana. Kā atzīmēja Šlesers, par veiksmi uzskatāms tas, ka avārija notikusi Kundziņsalā, jo no šīs vietas lielākā pilsētas daļa tiek norobežota ar ūdeni. Tomēr pēc šī gadījuma būs jāaktualizē jautājums par iedzīvotāju drošību.

Patlaban ir apgrūtināta gan ostas darbība, gan kuģošana ostas teritorijā.

Pencis šo avāriju raksturoja kā Latvijas vēsturē vēl nebijušu un visbīstamāko.

Uz jautājumu, kāpēc iedzīvotāji netika informēti par radušos situāciju jau naktī, Pencis atbildēja, ka tumšajā diennakts laikā ir problemātiski tikt skaidrībā ar notiekošo un atbildīgie dienesti nevēlējās sacelt lieku ažiotāžu, kamēr nebija pārliecinājušies par situācijas nopietnību.

Ušakovs atzīmēja, ka evakuēto cilvēku skaits nav īpaši liels - no Krēmeriem iedzīvotāji tiek vesti uz Imantas kultūras namu, bet no Kundziņsalu - uz Rīgas 28.vidusskolu. Atbildīgās amatpersonas cer, ka iedzīvotājiem prom no mājām nevajadzēs pavadīt ilgāk par diennakti.

Tie cilvēki, kuriem nav veselības problēmas, uz pagaidu izmitināšanas vietām tiek nogādāti ar Rīgas domes autobusiem, savukārt ar veselības problēmām sirgstošo evakuācijā piedalās neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Tālruņa numurs, uz kuru iedzīvotāji var zvanīt neskaidrību gadījumā, ir 67026101.

BNS/LETAFoto: LETA