Latvijas investori Londonā pārpērk īpašumus, kurus atņēmušas bankas
Sabiedrība
2009. gada 28. jūlijs, 14:00

Latvijas investori Londonā pārpērk īpašumus, kurus atņēmušas bankas

Jauns.lv

Investori no dažādām valstīm, tostarp Latvijas, Londonā nadzīgi pārpērk nekustamos īpašumus, kurus bankas atsavinājušas cilvēkiem, kas vairs nespēj atmaksāt hipotekāros aizdevumus.

Par to vēstī britu nekustamo īpašumu portāls "propertytalklive.co.uk".

"Ārvalstu investori, kuru nacionālo valūtas ir spēcīgas attiecībā pret britu sterliņu mārciņu kāri metas pārpirkt agrākajiem īpašniekiem atņemtos īpašumus Londonā," informē portāls, nodēvējot pircējus par gudriem ļaudīm, kuri uzskata ieguldījumus Apvienotās Karalistes galvaspilsētā par vērtīgām ilgtermiņa investīcijām.

Lielbritānijas kompānija "Distressed Assets", kas specializējas banku atsavinātu īpašumu tirdzniecībā, pēdējā laikā saņēmusi no ārvalstu investoriem ļoti daudz pieprasījumu, kuros pausta interese par atsavinātu nekustamo īpašumu pārpirkšanu Londonā.

"Mēs pēdējā laikā esam saņēmuši pieprasījumus no Īrijas, Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Francijas, Spānijas, Pakistānas, Austrālijas, ASV, Indijas, Latvijas, Norvēģijas un Kipras," portālam sacīja "Distressed Assets" direktors Dominiks Farels.

Pēc viņa paustā, daudzi investori ir uzņēmēji, kuri uzskata, ka pašreizējā ekonomikas vide Apvienotajā Karalistē ir labvēlīga iegādes darījumiem un kuriem ir izpratne par britu banku atņemto īpašumu būtisko vērtību.

Nekustamo īpašumu cenu krituma un zemā sterliņu mārciņas kursa dēļ ārvalstu investori Londonā nekustamos īpašumus pašlaik var nopirkt par cenu, kas ir līdz pat 60% zemāka nekā 2007.gadā, teica "Distressed Assets" šefs.

"Tā kā ir gaidāms spēcīgs kapitāla ienesīgums, un prognozes par kapitāla pieaugumu vidēja un ilga termiņa perspektīvā ir pozitīvas, Londonas īpašumiem ir visi priekšnoteikumi kļūt par likvīdu investīciju gan britu, gan ārvalstu investoru [portfelī]," viņš norādīja.

Starptautiskās nekustamā īpašuma kompānijas "Knight Frank" maijā publiskotais pētījums rādīja, ka Lielbritānijā šogad pirmajā ceturksnī salīdzinājumā pērnā gada trim pirmajiem mēnešiem mājokļu cenas kritušās par 16,5%, kas bija piektais lielākais samazinājums aiz ASV, Singapūras, Dubaijas un Latvijas.

Lielbritānijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar pērnā gada attiecīgo periodu kritās par 5,6%, kas bija lielākais samazinājums kopš 1955.gada, kad sāka apkopot šādus datus.

Starptautiskais Valūtas fonds lēš, ka visā 2009.gadā Lielbritānijas ekonomika samazināsies par 4,2%. SVF secina, ka Apvienotā Karaliste ir viena no visvairāk krīzes skartajām valstīm, ņemot vērā tās lielo finanšu sektoru un mājsaimniecību augsto parādsaistību līmeni.

BNS