Ledjajevs latviešu dziesmas uzskata par okultismu
Sabiedrība
2009. gada 6. augusts, 14:20

Ledjajevs latviešu dziesmas uzskata par okultismu

Jauns.lv

„Jaunās paaudzes” vadonis Aleksejs Ledjajevs atklātā vēstulē paziņojis, ka konferencē „Nē pagānisma kultam Latvijā” nemaz neesot nogānīti Līgo svētki.

Atgādinām, ka kasjauns.lv jau rakstīja par Līgo svētku priekšvakarā ”Jaunās paaudzes” sarīkoto konferenci un grāmatu dedzināšanu tās kulminācijā. Liesmās meta pat latviešu tautas pasakas un dziesmas. Šis barbarisms radīja apjukumu pat tradiconālajās konfesijās, kuru vadītāji pirmajā brīdī īsti nezināja, ko teikt par Ļedjajeva ganāmpulku: no vienas puses, kristieši, no otras - šokējoša attieksme pret latviešu kultūru. Līdz skaidri paustam viedoklim pagāja mēnesis. Nu izpaudies arī Ļedjajevs. 

­ ­Avārijās vainīga nevis dzeršana, bet okultisms

­Par Līgo šajā pasākumā pat neesot bijusi runa, bet tikai par šo svētku sekām, skaidro Ļedjajevs. „”Jaunā paaudze” vienmēr ir iestājusies par Latvijas republikas (ar mazo burtu oriģinālajā tekstā — M.P.) suverenitāti un nekad nav pretstatījusi savu darbību latviešu dzīvesziņai, nacionālajai kultūrai un tradīcijām,” apgalvo Ļedjajevs.

„Jaunās paaudzes” prioritāte pat ir audzināt cilvēkos patriotisma jūtas un uzticību Latvijai kā valstij. Var piekrist, ka pirmās skolas latviešu valodā Latvijā izveidoja kristieši (laikā, kad latviešiem nekāda lielā teikšana nebija), bet, izrādās, arī Dziesmu svētku dibinātāji bijuši nevis jaunlatvieši, bet dažādu konfesiju garīdznieki.

Arī pret Līgo svētkiem Ļedjajeva baznīca neesot, bet tikai pret „grēka manifestāciju šo svētku laikā”. Kādas latviski runājošas kundzes izteikums no „Jaunās paaudzes” skatuves gan izskanēja bez jebkādas laipošanas — Līgo svētkos „latvieši guļ pie kvēpināmiem altāriem un savos vēmekļos”.

Ļedjajevs atgādina „asiņainos Jāņus” pirms vairākiem gadiem, kad dažās dienās avārijās bojā gāja vairāk nekā 20 cilvēki. Kopš tā laika Ceļu policija darījusi daudz, arī līgotāji kļuvuši apdomīgāki, bet Ļedjajevam ir cits viedoklis: „Atbildību par tik traģiskām sekām jāuzņemas tiem, kas propagandē grēku un okultismu.”

Pats dedzināšanā nav piedalījies

Viņš pats pretpagānisma konferencē, kas vainagojās ar grāmatu dedzināšanu, neesot piedalījies. Tās esot bijušas ar okultismu, burvestībām un maģiju saistītas grāmatas, ko ticīgie savulaik iegādājušies, un to iznīcināšana bijusi viņu „personiska un brīvprātīga” rīcība, saskaņā ar Svētajiem rakstiem. Jāsecina, ka, pēc Ļedjajeva domām, okultas ir arī šašliku kastēs sadedzinātās latviešu tautas pasakas un ”Mārtiņa dziesmu grāmata”. Pēdējā ir izdevums, kur Mārtiņš Zandbergs, bijušais Minsteres (Vācijā) latviešu ģimnāzijas direktors, tagad Rīgas domnieks apkopojis tautā mīlētas dziesmas. Ir aizdomas, ka sektanti ugunī metuši arī dainas, eposu „Lāčplēsis” un Jāņa Jaunsudrabiņa „Balto grāmatu”. Jau senāk Ļedjajevs nosaucis latviešu tautasdziesmas par pagāniskām mantrām, bet to viņš nepiemin.

Ļedjajevs pauž, ka visi pārmetumi un apvainojumi „Jaunajai paaudzei” ir „nekas cits, kā kārtējais plašsaziņas līdzekļu mēģinājums nomelnot baznīcu, uzkurināt reliģisko naidu”. „Latvijas republikā katram cilvēkam garantētas tiesības brīvi paust savas domas un reliģiskos uzskatus. Un ierobežot šīs brīvības demokrātiskā sabiedrībā ir nepieļaujami,” vēsta Ļedjajevs. Viņš ir arī sašutis par Valda Felsberga publiskajiem izteikumiem, ka Bībele ir okulta grāmata, pilna asiņu, un sadedzināma kopā ar Ļeņina darbiem. „Un to publiski vēsta latvietis un īsteni kristīgas zemes pilsonis!” Atgādinām, ka Felsbergs patiešām ieradās uz dedzināšanas akciju ar Bībeli, bet savus izteikumus par asinīm konkrēti ir veltījis Vecajai derībai.

Arhibīskapi un sabiedrotie sāk nosodīt

Ļedjajevs nobeigumā atgādina, ka diskriminācija reliģiskās pārliecības dēļ ir krimināli sodāma. Zīmīgi, ka ar savu paziņojumu viņš nācis klajā laikā, kad, kā tautā saka, pašam ir drusku piesvilis. Pēdējos gados attiecības ar „Jauno paaudzi” tradicionālajām konfesijām uzlabojās, bet nu to vadītāji saņēmušies izteikt nosodījumu grāmatu dedzināšanai. „Ja tas tiešām ir taisnība, varu tikai izjust nožēlu un kaunu, pieminot Jēzus vārdus: „Tēvs, piedod tiem, jo tie nezina, ko tie dara!”” teicis Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags.

Rīgas Domes deputāts Dāvis Stalts (Pilsoniskā savienība) ir lūdzis Drošības policiju izvērtēt „Jaunās paaudzes” un Ļedjajeva darbību. Savukārt „Jaunajai paaudzei” draudzīgās Pirmās partijas/”Latvijas ceļa” līdzpriekšsēdētājs, Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers grāmatu dedzināšanu novērtējis negatīvi. Pilsoniskās savienības un „Jaunā laika” Rīgas Domes frakcijas vēlas rosināt izmaiņas likumdošanā, lai paaugstinātu kriminālatbildību par kultūras vērtību iznīcināšanu.

Māris Puķītis/Foto: LETA