Prognoze : nākamajā Saeimā tiks tie paši „vēži”
Sabiedrība
2009. gada 23. augusts, 10:12

Prognoze : nākamajā Saeimā tiks tie paši „vēži”

Jauns.lv

Sociologs Arnis Kaktiņš nākamgad rudenī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās prognozē zemu vēlētāju aktivitāti. Šogad jūlijā 20% iedzīvotāju teica, ka viņi neies uz vēlēšanām.

"Kopš 7.Saeimas vēlēšanām ir redzama tendence, ka arvien vairāk cilvēku aptaujās atzīst, ka viņi nepiedalīsies vēlēšanās, un pieaug arī to cilvēku skaits, kuri nezina, par kuru partiju vēlēt. Protams, uz vēlēšanu dienu cilvēki tiek mobilizēti. Taču vidējā termiņā to cilvēku īpatsvars, kuri apgalvo, ka nepiedalīsies vēlēšanās, pieaug. Šogad jūlijā 20% iedzīvotāju teica, ka viņi neies uz vēlēšanām, un tas ir augstākais šāds rādītājs kopš 2002.gada. Tā nav sagadīšanās, tā ir likumsakarība - līkne nemitīgi ir gājusi tikai uz augšu. Tas vedina domāt, ka, visticamāk, nākamajās Saeimas vēlēšanās vēlētāju aktivitāte būs drīzāk zema nekā augsta. Cilvēki arvien vairāk zaudē interesi par politiku. Taču situāciju, nenoliedzami, var ietekmēt konkrēti notikumi pirms vēlēšanām, kā arī vēlēšanu kampaņas," intervijā sacīja Kaktiņš.

Par iespējamu scenāriju sociologs uzskata, ka līdz ar zemo aktivitāti Saeimā varētu ievēlēt tos pašus cilvēkus, kurus tie, kas negāja uz vēlēšanām, turpinās kritizēt: "Tāds scenārijs ir iespējams. Bet tas nav vienīgais. "

"Šajā gadījumā varam paskatīties uz iepriekšējām Saeimas vēlēšanām, kuras nepalielināja kopumā uzticības reitingus politiķiem. Zināmā mērā tur bija vērojama šī pati situācija. No vienas puses, cilvēki vēlējās kaut ko jaunu un svaigu, bet, no otras puses, starp vēlēšanu sarakstiem kārtējā grandiozā jaunā piedāvājuma nebija. Tā dēļ tika ievēlēti tie paši vecie, un pāris mēnešu laikā sabiedrībā iestājās vilšanās, lai arī paši viņi bija vien balsojuši," novērojumos dalījās sociologs.

Pēc viņa vārdiem, šai uzticības, politiskajai un lielā mērā arī ekonomiskajai krīzei, kas patlaban ir vērojama Latvijā, saknes ir iepriekšējās Saeimas vēlēšanas un tās rezultāti: "Es nevaru izslēgt, ka nākamajās Saeimas vēlēšanās var šis scenārijs arī atkārtoties. Tas teorētiski ir iespējams."

BNS