2009. gada 4. septembris, 08:20

Cik maksā sabļaut uz policistu

Jauns.lv

Jādomā, ka sabiedrībā ir ļoti atšķirīgi viedokļi par to, kā vērtējami 13.janvāra notikumi Vecrīgā – nemieri, grautiņi, ālēšanās, attaisnojams sašutums utt.

Līdzīgi ar attieksmi pret tiem vairākiem desmitiem cilvēku, pret kuriem izvirzītas apsūdzības (jo vairāk tāpēc, ka atšķiras viņu reāli izdarītais – viens meta akmeni policijas virzienā, cits demolēja veikalu). Pieņemsim, ka tiesa būs objektīva, tādēļ neizteiksim minējumus, kā tai būtu jālemj. Tomēr ir tēma, kas tiesai būtu jāskata īpaši uzmanīgi – proti, naudas summas, ko apsūdzība vēlas piedzīt no tiesājamajiem. Proti, skopā informācija, atvainojos, noredzējumi, kas ir mūsu rīcībā, rada sajūtu, ka dažos gadījumos prasītās summas ir, teiksim tā, pārāk lielas.

Piemēram, par trīs pašvaldības policijas auto apskādēšanu tiek prasīti gandrīz 40 000 latu, kas auto tehnisko zinātāju skatījumā ir pārāk daudz. Prāvas summas mēģinās piedzīt par labu arī apmēram 15 policijas darbiniekiem. Kas attiecas uz viņiem nodarītajiem fiziskajiem kaitējumiem vismaz ir skaidrs, par ko ir runa (summu apjoms – cits jautājums). Tomēr interesanti, ka no apsūdzētājiem tiek prasīts atlīdzināt policistiem arī morālos zaudējumus apmēram 21 700 latu apmērā. Individuāli summas ļoti atšķiras – viens sev nodarīto morālo kaitējumu novērtējis uz 500 Ls, cits 1000, turklāt – kas īpaši savdabīgi – viens no policistiem, Uldis B., fiziskos zaudējumus nav cietis, toties laikam jau ir pamatīgi cietis morāli, jo prasa 2000 latu. Interesanti, ko viņam tik pazemojošu uzkliedza nemiernieki?

P.s.

Uzsveru, ka šie skaitļi ir iegūti parapsiholoģisko kontaktu rezultātā, jo apsūdzības raksti ir nepieejami publikai, tādēļ es tos arī, protams, neesmu redzējis.

Māris Zanders