Arī Latvijas karavīri meklē darbu ārzemēs
Sabiedrība
2009. gada 10. septembris, 09:58

Arī Latvijas karavīri meklē darbu ārzemēs

Jauns.lv

Sakarā ar algu samazinājumu palielinājies neapmierināto NBS karavīru skaits, daudzi apsver iespēju doties uz ārzemēm un ir gatavi strādāt jebkuru darbu.

"Pagaidām vēl domāju, bet, ja griezīs algas vēl, tad nebūs variantu - jāiet prom. Man bija alga 700 latu, šogad samazināja uz 500 latiem, bet kredīta maksājumiem aiziet 300 lati mēnesī," Latvijas Radio atzina kāds kareivis, kas dienestā pavadījis vairākus gadus. Viņam kredītā iegādāts gan dzīvoklis, gan automašīna, turklāt jāpabaro arī divi bērni.

NBS personāla departamenta priekšnieks Rimants Štrimaitis skaidro, ka aptuveni desmitā daļa militāristu domā pamest dienestu: "Tās ir tikai manas personīgās prognozes, bet domāju, kādi 10% no šodien dienošiem karavīriem tuvākā gada laikā vēlēsies aiziet prom."

Daļa militārpersonu apsver iespēju doties peļņā uz ārzemēm. "Kaut vai braukt uz ārzemēm un izvadāt picu pa mājām. Daudzi zina angļu valodu un kaut kādus parastus darbus var darīt. Tie, kam ir specifiskas zināšanas, varbūt arī tās varēs pielietot sakaru, interneta tehnoloģiju jomā," prognozē Štrimaitis.

Latvijas Radio uzrunātais kareivis atzīst, ka jau meklējis darbu ārzemēs: "Izskanēja informācija, ka Anglijā var pieteikties darbā militārajā sfērā. Pats meklēju informāciju internetā, sarakstījos, bet ārzemniekus tur neņem. Uz militāro sfēru daudzi neskatās - meklē jebkuru darbu. Katram ir kāds paziņa vai radinieks ārzemēs, caur viņiem arī meklē."

Aizsardzības ministru Imantu Lieģi iespējamā militārpersonu atvaļināšanās nesatrauc. "Ja tendence ir tāda, ka viņi paši vēlas atvaļināties - tad lūdzu! Mums ir iespēja veikt reformas un ietaupīt līdzekļus. Nevienu neturam piespiedu kārtā," skaidro Lieģis. Ministrs uzskata, ka sūkstīšanās par zemajām algām nav adekvāta - pēc viņa teiktā, zemākā ranga militāristi saņem 400 latus "uz rokas" jeb pēc nodokļu nomaksas. Turklāt šogad karavīru skaitu paredzēts samazināt par vairāk nekā 300 cilvēkiem. Līdz šim atvaļināti 235 kareivji.

Savukārt Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas vadītājs Juris Dalbiņš (TP) spriež, ka bruņotie spēki krīzes laikā var tikt iedragāti arī morāli: "Mēs varam neatgriezeniski zaudēt daudzas lietas, un viena no tām ir ticība šīs sistēmas stabilitātei."

LETA/Foto:LETA