Tiesībsarga birojā kontrolē darbinieku elektronisko pastu
Sabiedrība
2009. gada 14. septembris, 08:35

Tiesībsarga birojā kontrolē darbinieku elektronisko pastu

Jauns.lv

Annija Dāce, kura līdz vasaras vidum vadīja Tiesībsarga biroja Cilvēktiesību departamentu, vērsusies policijā par tīšu neatļautu piekļūšanu viņas elektroniskajam pastam.

Viņas vēstules, ne tikai darba, bet, iespējams, arī privātās, lasījis darba devējs. Tas noticis pēc tam, kad biroja darbinieku atalgojumu sarakstu Dāce bija nosūtījusi Saeimas deputātiem, lai viņi uzzinātu, kā Tiesībsargs izmanto budžeta līdzekļus, ziņoja raidījums "Nekā personīga".

No amata atstādinātā Tiesībsarga biroja darbiniece Dace norāda: "Saskaņā ar cilvēktiesību standartiem darbinieki ir jābrīdina, ka tiek lasīti viņu e-pasti. Mūs neviens nebrīdināja. Arī instrukcijas, kas noteiktu tādu kārtību, pie mums nebija."

Konflikts Tiesībsarga birojā radās pēc tam, kad vadībai un daļai darbinieku bija atšķirīgs redzējums par biroja struktūru nākotnē. Līdz Saeimas deputātiem nonāca štatu un algu saraksts, ko nebija iesniegusi vadība, bet gan kāds anonīms sūtītājs. Tiesībsarga birojā sākās izmeklēšana, divus darbiniekus atstādināja no amata. Viena no viņām Dāce tagad zina, ka darba devējs skatījis viņas elektroniskos pastus. Viņa vērsusies policijā, lai tā izmeklē, cik tas ir likumīgi, jo privātās korespondences neaizskaramību sargā Satversme.

Tiesībsargs Romāns Apsītis raidījumam norādījis, ka pārbaudīt darba e-pastus ir likumīgi. "Darba e-pastus drīkst pārbaudīt. Vai tas bija ētiski? Man diezgan grūti uz šo jautājumu atbildēt, jo es ar tiem e-pastiem nekrāmējos...," tā situāciju komentējis Apsītis.

Apsītis savu viedokli pamato ar publikāciju laikrakstā, kur norādīts, ka darba devējs var atlaist darbinieku, ja viņš pārkāpj iekšējos noteikumus par interneta vides izmantošanu, piemēram, komunicē ar konkurentiem vai ceļ neslavu darba devējam blogojot. Dāce parlamentam nosūtīja informāciju, kurā bija Tiesībsarga biroja štatu un algu saraksts un pozīcijas, kurās varētu līdzekļus ekonomēt.

"Tas nebija smuki, un tas arī neietilpa viņas tiešajos darba pienākumos. Neviens to arī viņai nav prasījis. To viņa no brīvas gribas ir darījusi," norādīja Apsītis.

Savukārt Dāce skaidro, ka viņas mērķis nav bijis kaitēt institūcijai, gluži otrādi - nodrošināt, lai iestāde strādā maksimāli efektīvi, īpaši šajos laikos ar ierobežotiem finanšu līdzekļiem.

"Nekā personīga" izpētījis, ka tiesībsarga alga "uz papīra" ir 2400 lati, viņam ir divas padomnieces - katra ar atalgojumu 1140 lati mēnesī. Apsītim palīdz gan sekretāre ar 640 latu algu, gan palīdze, kas saņem 880 latus. Tiek algotas divas darbinieces, kuras atbild par biroja labo tēlu par atalgojumu 880 lati un 760 lati. Birojā strādā izpilddirektors, kaut tādu likums neparedz, ar algu 1140 lati. Birojam ir savs autovadītājs kurjers ar 640 latu algu, arī apsaimniekošanas meistars ar 320 latu algu un trīs apkopējas - katra ar algu 320 lati.

Tiesībsarga birojā štatā strādā kopumā ap 40 darbinieku.

LETA/Foto:LETA