Sabiedrība
2009. gada 18. septembris, 17:13

Pensionāri bruņojas ar pistolēm

Jauns.lv

Ar šauteni pēc burkāniem

Pēdējos mēnešos strauji pieaudzis pašaizsardzības līdzekļu pārdošanas apjoms. Atšķirībā no citiem gadiem, kad pašaizsardzības līdzekļus iegādājās iebaidīšanas nolūkam, tagad cilvēki pērk iedarbīgākos un dārgākos. Kasjauns.lv aptaujātie ieroču tirgotāji atzīst, ka tik liela interese par ieročiem sen nav bijusi. Tie, kuriem ir ieroču nēsāšanas atļauja, pašaizsardzībai steidz iegādāties kaujas ieročus. Savukārt pārējie sīki iztaujā pārdevējus un izvēli izdara par labu precīzākam un iedarbīgākam ierocim.

SIA „Zommers” pārdevējs Gundars Vāveriņš stāsta, ka šogad pārdošanā ir jauns ierocis –  baloniņš un pistole, kas pildīts ar lipīgu piparu gāzes šķidrumu, tāpēc, vēršot to pret uzbrucēju, nav jābaidās, ka vējš piparu gāzi izkliedēs un iepūtīs sejā pašam šāvējam. Lipīgais šķidrums ļauj piparu gāzei koncentrētā veidā iedarboties uz konkrētu mērķi. Lai gan cena svārstās no Ls 8  par baloniņu līdz Ls 130 par pistoli, kas aprīkota ar lāzera tēmekli, cilvēki uz cenu skatās mazāk nekā kādreiz un izvēlas dzīvesveidam atbilstošāko. Gāzes darbības attālums ir no 5 līdz 7 metriem, vienkāršākiem baloniņiem - līdz 3 metriem. „Bieži vien cilvēki pie mums atnāk jau pēc tam, kad ir cietuši no uzbrucējiem, un tad nu viņiem vajag kaut ko patiešām iedarbīgu."

Bruņojas pensionāri

Pēdējā laikā bruņoties sākuši gados vecāki cilvēki. Tas varētu liecināt, ka daļa pensionāru nebūt nav tik mazturīgi. Vai arī viņi uzskata, ka drošāk ir par knapajiem līdzekļiem iegādāties kādu šaujamo nekā sagaidīt brīdi, kad tos kāds nolaupa.

Pensionāri nekur apkārt nestaigā, bet baidās, pat esot mājās. Citi stāsta, ka dienas laikā baidās doties uz dārza mājiņu, jo apkārt klaiņo visādi šaubīgi tipi. Sastapt pensionāru ar pistoli vairs nav nekāds brīnums,” stāsta Vāveriņš.

Asaru vai piparu gāzes baloniņus iecienījušas meitenes un jaunas sievietes, kuras mājās atgriežas vēlākās vakara stundās. Ir gadījumi, kad vecāki pērk pašaizsardzības līdzekli saviem bērniem – studentiem, kas mācās citā pilsētā. Viņaprāt, cilvēki sākuši bruņoties pēc tam, kad samazināts policistu skaits un policijas budžets. Neraugoties uz to, ka ieroču veikalā „D Dupleks”  pašaizsardzības līdzekļus netirgo, katru dienu zvana cilvēki un interesējas par iespējām iegādāties ieročus un to lietošanu. Vāveriņš saka, ka klienti tiek sīki instruēti, kā lietot ieroci, lai nenodarītu kaitējumu sev. Pieļaujamais gāzes balona vai pistoles lietošanas attālums ir viens metrs, izņemot gadījumus, kad draudi ir ļoti nopietni. Piparu gāzei ir ļoti spēcīgs kairinošs efekts, tā dedzina, ir gandrīz neiespējami paelpot, acis asaro, un labākajā gadījumā var tikai klepot. Pēc šāda trieciena ir vajadzīga ārsta palīdzība. Ja izšauts no tuva attāluma, rezultāts var būt arī letāls. Tirdzniecības pārstāvis Arnis stāsta, ka privātmāju īpašnieki iegādājas dārgus kaujas ieročus, sakot, ka savās mājās vairs nejūtas droši. „Ir daļa pircēju, kas katru dienu skatās kriminālziņas, šausminās, pēc tam parunā ar kaimiņiem, atkal padrebinās un, ļaujoties masu psihozei, skrien pirkt ieroci. Dažkārt šķiet, ka drīz visi iedzīvotāji staigās nobruņojušies līdz zobiem. Reiz atnāca pensionārs un stāstīja, ka tīkliņā katru dienu nēsā līdzi pamatīgu akmeni. Kāda kundzīte, kuras vīrs pirka pistoli, tikai pasmējās, sakot, ka viņai jau tās asās šķērītes esot somiņā,” stāsta Arnis.

Abas puses ar ieročiem

Tikmēr mediķi kategoriski ir pret gāzes pistolēm, jo to izmantošana var nodarīt lielu postu abām pusēm. Terorisma draudu medicīnisko seku eksperts Mārtiņš Šics skaidro, ka gāzes pistole pēc formas ir tāda pati kā īstā pistole, un tas nozīmē, ka brīdī, kad cilvēks to izvelk, tēmē un grasās izšaut, apkārtējo reakcija var būt neadekvāta. „Pistolē būs tikai piparu gāze, bet apkārtējie, piemēram, netālu esošs spēka struktūru pārstāvis, pārvērtēs briesmas un atbilstoši rīkosies. Pistole ir pistole. Neviens nezina, kāds būs rezultāts.” Šics saka, ka robeža starp uzbrukumu un aizstāvēšanos ir ļoti slidena. Ja kādam kabatā ir ierocis, vienmēr ir kārdinājums to izmantot. Turklāt cilvēkiem ir tendence pārprast situāciju, pārvērtēt draudus, un, ja šādā gadījumā tiek izmantots ierocis, tā vairs nav nekāda aizstāvēšanās, bet uzbrukums. Šics ķīmisko līdzekļu izmantošanu aizstāvēšanās nolūkos dēvē par bruņošanās eksaltāciju, kurā zaudētājs var izrādīties tas, kurš pirmais neprasmīgi izmanto ieroci. „Tas, cik tālu var nonākt, ja bruņojas abas puses – kurš kuru, zinām no citu valstu pieredzes. Tas ir karš, kurā visi ir zaudētāji. Parasti cieš nevainīgi cilvēki. Ja uzbrucējs ir profesionāls, nekāda piparu gāze nelīdzēs, jo viņš laikud ievilks elpu, aizvērs acis un tad atvērs citā virzienā. Līdz ar to viņa pretdarbība  būs vēl smagāka.” turpina Šics. Lai izmantotu pašaizsardzības līdzekli, jāiziet treniņi un apmācība. Nevar pensionārs ieiet veikalā un nopirkt gāzes pistoli tikpat mierīgi kā grābekli. „Tas ir tāpat kā sēsties pie stūres, neprotot braukt, vai doties upē gumijas laiviņā, neprotot peldēt.”  Nepareizi rīkojoties ar vielām, nejauši var nodarīt kaitējumu arī sev vai tuviniekiem. Iespējams, nodarījums uzbrucējam izrādīsies smagāks, nekā nepieciešams. Mediķis saka, ka piparu gāze rada nopietnas sekas veselībai – var būt smaga alerģija, redzes, elpošanas traucējumi utt. Mārtiņš Šics iesaka izmantot trauksmes pogu, kas apsardzes firmai raida cilvēka atrašanās vietu. Ar šādu pakalpojumu var aprīkot mobilos telefonus.

Evija Hauka

Tēmas