Godmanis: no skandināviem naudu ņemt nevajag
Politika
2009. gada 21. septembris, 09:08

Godmanis: no skandināviem naudu ņemt nevajag

Jauns.lv

Latvijai būtu jāatsakās no Skandināvijas valstu aizdevuma, uzskata LPP/LC līdzpriekšsēdētājs, bijušais premjers, patlaban Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Godmanis.

Godmanis uzskata, ka ņemt no Skandināvijas valstīm aizdevumu un ieguldīt to Skandināvu bankās un maksāt procentus, ir nepareizi. Viņaprāt Skandināvijas valstis pašas var pa tiešo atbalstīt savas bankas.

Godmanis uzskata, ka Latvija pašlaik iet pareizo ceļu. Citas Eiropas valstis tikai sola samazināt budžeta izdevumus, taču Latvija to jau reāli ir izdarījusi. Viņaprāt, runājot par turpmāko starptautisko aizņēmumu saņemšanu, aizdevējiem jāņem vērā Latvijas uzsāktais samazinājumu temps.

Jau ziņots, ka kopējais starptautisko finanšu donoru aizdevums Latvijai tuvāko trīs gadu laikā var sasniegt 7,5 miljardus eiro (4,9 miljardus latu). SVF kopējo aizdevumu, 1,7 miljardus eiro (0,7 miljardus latu), apstiprināja pērn 23.decembrī.

Savukārt Eiropas Kopiena aizdevumu Latvijai 3,1 miljarda eiro (2,1 miljarda latu) apmērā apstiprināja šā gada 28.janvārī. Atlikušo atbalstu 2,7 miljardu eiro (1,4 miljardu latu) apjomā Latvijai gatavas sniegt Skandināvijas valstis (Zviedrija, Dānija, Somija, Norvēģija un Igaunija), Pasaules Banka, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, Čehija un Polija.

LETA/Foto:LETA