Sabiedrība
2009. gada 27. septembris, 18:02

Lai stiprinātu kapitālu, Norvēģijas "DnB NOR" izlaiž jaunas akcijas vairāk nekā miljarda latu apmērā

Jauns.lv

Lai stiprinātu savu bilanci un samazinātu atkarību no valdības finansējuma, Latvijas "DnB NORD Bankas" netiešā līdzīpašniece Norvēģijas lielākā banka "DnB NOR" piektdien izlaida jaunas akcijas esošajiem akcionāriem 14 miljardu norvēģu kronu (1,15 miljardu latu) apmērā

."Šī transakcija vairos mūsu iespējas apmierināt klientu vajadzības pēc finansējuma nākotnē, kā arī nodrošinās mums labāku sagatavotību, lai izpildītu gaidāmās augstākās prasības attiecībā uz kapitāla atbilstību banku sektorā," komentēja "DnB NOR" grupas vadītājs Rūne Bjerke.

"DnB NOR" klāsta, ka emisija ļaus tai neprasīt kapitālu Norvēģijas Valsts finanšu fondam.

Akciju iegādei atbalstu pauduši "DNB NOR" lielākie akcionāri, kuriem kopumā pieder 47,8% akciju, bet uz atlikušo daļu parakstījušās kompānijas "Morgan Stanley" un "Citi". Savukārt Norvēģijas valdība, kam pieder 34% daļa bankā, prasīs parlamenta atļauju dalībai jaunās emisijas iegādē.

Analītiķi pozitīvi vērtā ziņas par jaunu akciju izlaidi, norādot, ka tā samazina neskaidrības attiecībā uz bankas biznesu. Oslo Fondu biržā šo jaunumu ietekmē "DnB NOR" akcijas cena cēlās par 4,3%.

Pēdējā laikā arvien vairāk Ziemeļvalstu banku lūgušas naudu saviem akcionāriem, šādi cenšoties samazināt atkarību no valdības garantētajā finansējuma shēmām.

"Swedbank" no akcionāriem pēdējā gada laikā piesaistījusi 27,5 miljardus zviedru kronu, "Nordea" - 2,5 miljardus eiro un SEB - 15 miljardus zviedru kronu.

"DnB NOR" iepriekš paziņoja, ka sagaida turpmākus zaudējumus Baltijas valstīs. "DnB NOR" pavēstījusi, ka tā esot labākā situācijā nekā konkurenti, pateicoties savam biznesam veselīgajā Norvēģijas tirgū, turklāt Baltijā banka ir izsniegusi tikai 2% no sava kopējā kredītportfeļa.

"DnB NOR" nav mainījusi savu agrāko prognozi par kopējiem zaudējumiem no kreditēšanas 8-10 miljardu norvēģu kronu (617-772 miljonu latu) apmērā. Tostarp Baltijā, pēc bankas aplēsēm, būs jānoraksta 3-4 miljardi norvēģu kronu (232-309 miljoni latu).

"DnB NOR" peļņa otrajā ceturksnī saruka vairāk nekā uz pusi saistībā ar prāviem zaudējumiem un aktīvu norakstīšanu recesijā ieslīgušajās Baltijas valstīs.

BNS