Rīgas 84.vidusskolas teritorijā pie Deglava ielas kalna izstādīs laikmetīgās mākslas darbus
Plānots, ka sadarbībā ar Modernās mākslas informācijas centru plašajā teritorijā tiks izveidoti vairāki laikmetīgās brīvdabas mākslas darbi, kas pēc noteikta laika posma tiks mainīti.
Runā Rīga
2016. gada 7. jūnijs, 18:34

Rīgas 84.vidusskolas teritorijā pie Deglava ielas kalna izstādīs laikmetīgās mākslas darbus

Jauns.lv

Rīgas 84.vidusskolas teritorijā pie pērn izveidotā jaunā kalna Deglava ielā patlaban sākti vērienīgi būvdarbi, pēc kuru noslēgšanās nākamgad gan skolēniem, gan iedzīvotājiem būs pieejama vērienīgs sporta komplekss un atpūtas zona, kas tiks papildināta ar laikmetīgās mākslas darbiem.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks kopā ar Rīgas domes Īpašuma departamenta direktoru Oļegu Burovu, Latvijas Mākslas akadēmijas profesoru Aigaru Bikši un audzēkņiem no dažādām Rīgas skolām otrdien iepazinās ar paveiktajiem labiekārtošanas darbiem un ar plānotajām iecerēm plašajā Rīgas 84.vidusskolas teritorijā, Lielvārdes ielā 141.

“Šis kalns un tam pieguļošā teritorija būs fantastiska atpūtas vieta. Kamēr vēl pašā kalnā nedrīkst nekā būvēt, labiekārtosim blakus esošo teritoriju – jau nākamgad blakus skolai būs visiem iedzīvotājiem pieejams sporta komplekss un trīs bērnu rotaļu laukumi. Piknika zonu nolēmām tomēr veidot nākamgad, jo nez vai kāds vēlēsies atpūsties, kad blakus braukās traktori,” norādīja N.Ušakovs

A.Ameriks skaidroja, ka Rīgā šobrīd top lielākā atpūtas vieta, kas būs ierīkota pie izglītības iestādes. Teritorijā, kas ir 5,8 hektāru liela, tiks izvietoti dažāda veida fizisko aktivitāšu un rotaļu laukumi, kā arī piknika un atpūtas vietas. “Manuprāt ir apsveicama arī iecere, ka šeit būs vietā arī mākslai, kas ne tikai papildinās un pilnveidos vidi, bet arī sniegs priekšstatu par moderno un laikmetīgo mākslu.”

 

Plānots, ka sadarbībā ar Modernās mākslas informācijas centru plašajā teritorijā tiks izveidoti vairāki laikmetīgās brīvdabas mākslas darbi, kas pēc noteikta laika posma tiks mainīti. Darbus veidos gan Latvijas, gan ārzemju mākslinieki. “Pie skolas ir plānots ierīkot aktīvu un oriģinālu vides objektu, kuru būs iespēja lietot kā fizisko aktivitāšu vietu. Vairāku dienu pārdomās man radās doma, ka šis tēls varētu būt “Teicamnieks”, kas vislabāk sasaucas ar skolas vidi ,” par sadarbību un plānotajiem darbiem informēja Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Aigars Bikšus.

Domes vadība, uzrunājot Rīgas izglītības iestāžu audzēkņus, aicināja izteikt savus priekšlikumus par labiekārtotās teritorijas nosaukumu. N.Ušakovs aicināja ikvienu līdz Ziemassvētkiem ierosināt jaunā kalna nosaukumu, kas ir lakonisks un cilvēkiem viegli uztverams. Skolēni no savas puses uzdeva virkni jautājumu par to, kādā veida fizisko un sporta aktivitātes būs pieejamas, vai teritorija būs pieejama dzīvniekiem, vai tā būs droša.

“Šobrīd teritorijā ir veikti 80% no plānotajiem demontāžas darbiem. Arī ūdensvada un kanalizācijas sistēmu izbūves darbi ir paveikti jau 80% apmērā no ieplānotajiem. Būvobjektā pašreiz norit elektroizbūves darbi, grunts izlīdzināšanas un apmaiņas darbi, kā arī ir sākti žoga izbūves un bruģēšanas darbi,” par šī brīža aktuālajiem būvniecības darbiem objektā informēja O.Burovs.

Tāpat teritorijā būs izveidoti un aprīkoti laukumi hokejam, skrituļošanai, skeitošanai, basketbolam un futbolam. Būs arī speciāls laukums ielu vingrošanai. Teritorija tiks iežogota un tajā būs bruģēti laukumi un celiņi gan gājējiem, gan skrituļotājiem. Apmeklētāju ērtībām teritorijā darbosies speciālas ģērbtuves, inventāru nomas punkti, būs soliņi un protams apgaismojums un nodrošināta apsardze.

Pašlaik iepretim skolai jau pabeigta bijušās izgāztuves Augusta Deglava ielā rekultivācija, izveidojot no atkritumiem sapresētu kalnu 25 metru augstumā 12 hektārus lielā teritorijā. Kalns izbūvēts, pārvietojot vairāk nekā 900 000 kubikmetru atkritumu. Kopā ar apkārtnes uzlabošanu iedzīvotāji tuvākā nākotnē iegūs vairāk nekā 20 hektāru plašu labiekārtotu teritoriju.


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Karlīna Timofejeva / Publicitātes foto