Darbiniekus piespiest pašiem maksāt par apdrošināšanu būs grūti
Sabiedrība

Darbiniekus piespiest pašiem maksāt par apdrošināšanu būs grūti

Jauns.lv

Atklājies, ka valsts iestādēs par nodokļu maksātāju naudu apdrošināta darbinieku veselība. Laikā, kad samazina līdzekļus pensionāriem, skolām, slimnīcām, viss turpinās.

Darbiniekus piespiest pašiem maksāt par apdrošināš...
Premjers Valdis Dombrovskis uzdeva pārtraukt darbinieku veselības apdrošināšanu par valsts līdzekļiem.
Premjers Valdis Dombrovskis uzdeva pārtraukt darbinieku veselības apdrošināšanu par valsts līdzekļiem.

„Neviens nevarēja iedomāties, ka iepriekšējo gadu bonusi turpinās dzīvot,” atzīst premjera Valda Dombrovska preses sekretāre Līga Krapāne.

Atklājies, ka valsts iestādēs par nodokļu maksātāju naudu apdrošināta darbinieku veselība. Premjers pieprasa izvērtēt iespējas šos līgumus lauzt un naudu atgūt, pārtraukt iesāktās iepirkumu procedūras. Izskanējusi pat ideja vienoties ar darbiniekiem, ka viņi maksās par apdrošināšanu, naudu proporcionāli atvelkot no algas.

Par ko gan būtu jāmaksā cilvēkiem, kas paši tomēr šādus lēmumus nepieņēma, bet tikai ņēma, ko deva? Darbiniekus pašus maksāt par apdrošināšanu īsti piespiest nevarēs, tas tomēr ir brīvprātības jautājums, atzīst premjera preses sekretāre Līga Krapāne.

Tomēr viņa uzsver, ka iestāžu vadībai bija labi zināms, ka valsts nauda jātaupa. „Valsts kanceleja, kuras darbiniece esmu arī es, jau pavasarī paziņoja, ka par veselības apdrošināšanu maksās katrs pats. Šāds aicinājums izskanēja ministriju valsts sekretāru sanāksmē. Laikā, kad samazina līdzekļus pensionāriem, skolām, slimnīcām, viss turpinās,” sašutusi ir Krapāne.

Apdrošināšanas līgumus ir slēgusi lielākā daļa ministriju. To laušanu izvērtēs, ņemot vērā iespējamās soda sankcijas, lai valsts tomēr paliktu vinnētājos. Pieredze gan rādot, ka parasti šajos līgumos nav šādos gadījumos paredzētas drakoniskas sankcijas. Policistiem un ugunsdzēsējiem, kuru veselība apdrošināta bīstamā darba dēļ, līgumu laušana gan nedraud.

Māris Puķītis/Foto: LETA