Sabiedrība
2009. gada 3. oktobris, 16:03

ASV vēstniece: Latvijai jāveido konkurētspējīga ekonomika

Jauns.lv

Latvijai jāveido konkurētspējīga ekonomika, lai tā varētu sekmīgāk iziet no ekonomiskās krīzes, šodien, uzrunājot Amerikas Tirdzniecības palātas Latvijā biedrus, sacīja ASV vēstniece Latvijā Džūdita Gārbere.

Gārbere uzsvēra, ka nākamā gada Latvijas budžetam ir jāatspoguļo ilgtermiņa mērķi, bet valdībai ir jāturpina veikt strukturālās reformas. Viņa cer, ka Latvija izmantos krīzes sniegtās iespējas un spēs pielāgoties jaunajiem apstākļiem, lai nodrošinātu ilgtermiņa izaugsmi.

Viņas skatījumā, 2010.gadā gaidāmās Saeimas vēlēšanas valdības darbu pie budžeta un veicamajām reformām apgrūtina, tomēr esot nepieciešams koncentrēties uz konkurētspējīgas ekonomikas veidošanu.

ASV vēstnieces sarunas ar ministriem liecinot, ka lielākā daļa no viņiem saprot situācijas nopietnību un ir gatavi smagi strādāt, tomēr nepieciešams vienots valdības darbs.

Savā uzrunā Gārbere arī apņēmās stiprināt Latvijas un ASV ekonomisko sadarbību, norādot, ka, piemēram, transporta un loģistikas, kā arī enerģētikas jomā viņa redz plašas sadarbības iespējas. ASV vēstniece akcentēja, ka Latvijai ir jāstrādā vairāk pie enerģētiskās drošības jautājumiem un atjaunojamo energoresursu sniegtajām iespējām, lai samazinātu atkarību no Krievijas energoresursiem.

Tāpat Gārbere klātesošajiem solīja stiprināt masu mediju brīvību Latvijā, kā arī aktīvi sadarboties ar valsts institūcijām, lai veicinātu politiskās sistēmas caurskatāmību un mazinātu korupciju, kas varētu padarīt Latviju pievilcīgāku ārvalstu investoriem. "Korupcija nav aktuāla tikai Latvijā, bet visā Eiropā un arī ASV, bet mēs turpināsim strādāt, lai situāciju Latvijā uzlabotu," uzsvēra Gārbere.

Viņa arī pauda pārliecību, ka ASV joprojām saglabās nozīmīgu iesaisti reģiona drošības jautājumos.

Jau ziņots, ka Amerikas Tirdzniecības palāta Latvijā šodien rīkoja biznesa pusdienas ar Gārberi, aģentūru LETA informēja tirdzniecības palātas izpilddirektore Līga Bērtulsone.

Šī bija pirmā reize, kad jaunā ASV vēstniece uzrunāja Amerikas Tirdzniecības palātas Latvijā biedrus.

LETA