Sabiedrība
2009. gada 12. oktobris, 04:26

Iekšlietu ministrija 100 fotoradaru iepirkumu virza lielā slepenībā

Jauns.lv

Iekšlietu ministrija 100 fotoradaru iepirkumu virza lielā slepenībā, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Ministru kabinets ziņojumu par plānoto fotoradaru iepirkumu uzklausījis septembra beigās valdības sēdes slēgtajā daļā. Pie radariem plānots tikt, izmantojot publisko privāto partnerību. Kāds varētu būt tās modelis, nav zināms. Pēc vairāk nekā gadu ilgas spriešanas, joprojām neesot skaidrs, kādi būs radaru iegādes nosacījumi.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) sacījusi, ka "konceptuālais lēmums paredz, ka tie radari būs. Pateikt, kad būs, mēs šobrīd nevaram. Un kādi būs tie risinājumi, mēs šobrīd pateikt nevaram". Vaicāta par konkrētiem sadarbības nosacījumiem, ministre vairākkārt atbildējusi; "Es nezinu, es tehniski nemāku izstāstīt." Arī vaicāta, cik lielu daļu no, piemēram, iekasētajām soda naudām saņems partneris, ministre aprobežojusies ar: "Es nezinu, es tiešām nezinu." Vienlaikus Mūrniece gan sacīja, ka "labā ziņa ir, ka valsts neieguldīs nevienu santīmu, tajā pašā laikā būs tehniskā drošība un arī tie ieņēmumi paliek Valsts kasē".

Atbildīgais par radaru projektu ir iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Viktors Elksnis. Viņš interviju atteicis, aizbildinoties, ka viss vēl esot tikai procesā. Ar līdzīgu atrunu interviju atteicis arī bijušais Ceļu policijas priekšnieks Edmunds Zivtiņš, kurš no policijas puses vadījis sarunas.

No publiski pieejamās informācijas raidījums aplēsis, ka radaru uzstādītājam ienākumi varētu būt sešciparu un pat lielāki skaitļi. Šobrīd Latvijā ir tikai četri fotoradari. Gada laikā, pamatojoties uz radaru fiksētajiem pārkāpumiem, autovadītājiem uzliktas soda naudas gandrīz 350 000 latu apmērā. Ja pieņem, ka arī jaunie 100 radari būs tikpat ražīgi, soda naudas var sasniegt gandrīz 9 miljonus latu. Ja partnerim tiek kaut vai tikai desmitā daļa, tas jau ir pirmais miljons uzņēmuma kabatā, atzīmē raidījums.

LETA