Sabiedrība
2009. gada 18. oktobris, 20:07

Tiesībsarga biroja budžets nākamgad būs vien nedaudz vairāk kā pusmiljons latu

Jauns.lv

Tiesībsarga biroja nākamā gada budžets plānots 559 tūkstošu latu apmērā, kas, salīdzinot ar pērno gadu, ir par 58% mazāks.

Tiesībsargs Romāns Apsītis aģentūrai BNS pastāstīja, ka 2008.gadā biroja budžets bija 1,3 miljoni latu, bet šā gada budžeta grozījumos birojam atvēlēti nedaudz virs 900 tūkstošiem latu.

Strādājot pie nākamā gada budžeta, ombuda finansējums mainījies vairākkārt, un, ja vēl oktobra sākumā bija plānots to samazināt par 200 tūkstošiem latu, tad galīgā vienošanās valdībā ir nākamgad biroja uzturēšanai paredzēt 558 901 latu. Tāpat plānots samazināt Apsīša algu kopumā par 15 981 latu.

Salīdzinot ar šā gada budžeta grozījumiem, nākamgad biroja budžets samazināsies par 38%, pavēstīja Apsītis.

Lai samazinātu izdevumus, plānots atlaist desmit darbinieku, strādājošo skaitu samazinot no 49 līdz 39 cilvēkiem. Apsītis gan piebilda, ka vēl cer Saeimā panākt mazāku izdevumu samazinājumu, jo Tiesībsarga biroja darba apmērs nav samazinājies, bet tikai palielinājies.

Apsītis arī atzina, ka aptuveni jau esot izlemts, kuri darbinieki būs jāatlaiž, tomēr tiesībsargs cer "uz brīnumu, jo atlaist jebkuru cilvēku ir grūti".

Tāpat iecerēts samazināt izmantojamo telpu skaitu un saspiesties divos stāvos, bet trešo stāvu Baznīcas ielā 25 ēkas iznomātājs esot atļāvis izīrēt apakšīrniekiem. Tādējādi birojs cer iegūt papildu 19 tūkstošus latu.

Iepriekš Apsītis sacīja, ka, īstenojot reformas birojā, viņš varētu pamest amatu. Tiesībsargs norādīja, ka "šie vārdi nav zaudējuši savu aktualitāti", tomēr konkrētāk par to atteicās runāt, kamēr neesot pilnīgas skaidrības par nākamā gada budžetu.

Apsītis arī piebilda, ka jautājums par biroja likvidāciju esot pieklusis, kas, pēc viņa domām, ir pateicoties eksprezidentei Vairai Vīķei-Freibergai un pašreizējam prezidentam Valdim Zatleram, kuri kategoriski iebilda pret iestādes likvidēšanu.

BNS