Sabiedrība
2009. gada 2. novembris, 14:57

KNAB: Šobrīd nav pamata grozīt drošības līdzekli Dailes teātra direktoram

Jauns.lv

Šobrīd nav pamata grozīt piemēroto drošības līdzekli Dailes teātra direktoram Aivaram Līnim, kas viņam liedz pildīt teātra vadītāja amata pienākumus.

Kā aģentūru LETA informēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārstāvis Andris Vitenburgs, KNAB izmeklētājs ir saņēmis Dailes teātra darbinieku vēstuli, kurā viņi lūdz atļaut Līnim pildīt pienākumus, taču nosūtījis atbildi, informējot, ka šobrīd nav pamata grozīt aizdomās turētajai personai piemēroto drošības līdzekli.

Izmeklētājs atzīst, ka aizdomās turētajai personai ir izvēlējies tādu procesuālo piespiedu līdzekli, kas pēc iespējas mazāk aizskar personas pamattiesības un ir samērīgs. Izvēloties drošības līdzekli, izmeklētājs ir ņēmis vērā likumā norādītos apstākļus - noziedzīgā nodarījuma raksturu un kaitīgumu, aizdomās turētā personību, viņa ģimenes stāvokli, veselību un citus apstākļus.

Vienlaikus viņš atzīst, ka drošības līdzekli var grozīt vai atcelt, ja ir zudis vai mainījies tā piemērošanas pamats, mainījušies piemērošanas nosacījumi, personas uzvedība vai ir noskaidroti citi apstākļi, kas noteica piespiedu līdzekļa izvēli. Šobrīd drošības līdzekli nav pamata grozīt, norādīja Vitenburgs.

Uz aģentūras LETA jautājumu, vai KNAB neveiks pārbaudes arī citās kultūras iestādēs, pieļaujot, ka arī citviet varētu atklāties kādas nelikumības, Vitenburgs uzsvēra, - lai novērstu iespējamos pārkāpumus valsts un pašvaldību institūcijās, augstākstāvošām amatpersonām vai institūcijām ir jāveic nepieciešamās pārbaudes un citi uzraudzības pasākumi. Savukārt, ja runa ir par KNAB kā kontrolējošo iestādi, tad izmeklēšanas interesēs biroja prakse nav atklāt informāciju par pārbaudāmajām amatpersonām un institūcijām, piebilda KNAB pārstāvis.

LETA jau ziņoja, ka Dailes teātra kolektīvs pagājušajā nedēļā nosūtīja vēstuli KNAB, lūdzot atļaut Līnim turpināt pildīt direktora pienākumus.

"Ņemot vērā valstī pastāvošo saspringto finanšu situāciju, kā dēļ tiek būtiski samazināta arī VSIA "Dailes teātris" paredzētā valsts budžeta dotācija, teātra darba grupa Līņa vadībā intensīvi strādā pie dažādu rīcības plānu izstrādes, vadoties pēc vairākām iespējamām valsts budžeta dotācijas piešķīruma variācijām," teikts vēstulē. Pēc Dailes teātra darbinieku domām, "šobrīd būtu nelietderīgi neatļaut turpināt iesākto darbu, īpaši tādēļ, ka līdz 2009.gada 6.novembrim pēc Kultūras ministrijas (KM) prasības ir jāiesniedz VSIA "Dailes teātris" budžeta pieprasījums un tā pamatojums".

Dailes teātra kolektīvs lūdza mainīt piemēroto drošības līdzekli Līnim, jo ir apdraudēta sāktā 2010.gada budžeta plānošana. Nesavlaicīga budžeta projekta un pamatojuma iesniegšana Kultūras ministrijā varētu apdraudēt teātra darbību 2010.gadā.

"Dailes teātra kolektīvs valdes loceklim uzticas un izsaka vēlmi darbu turpināt Līņa vadībā," teikts vēstulē.

Tikmēr KM izveidotā dienesta pārbaudes komisija, kas kopš 26.oktobra veica pārbaudi Latvijas Nacionālajā un Dailes teātrī saistībā ar sākto kriminālprocesu pret abu teātru vadītājiem, 30.oktobrī pārbaudi pabeigusi, aģentūru LETA iepriekš informēja KM sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule.

Ziņojums par pārbaudes rezultātiem ir nosūtīts procesa virzītājam - KNAB.

"Detalizēta informācija par pārbaudes rezultātiem šobrīd bez izmeklētāja vai prokurora atļaujas nav izpaužama," apgalvoja KM pārstāve Vizule.

Kā LETA jau ziņoja, Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis un Dailes teātra direktors Līnis par konsultācijām viens otram maksājuši 2000 latu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Rubenis savus no Dailes teātra par konsultācijām saņemtos 2000 latu jau esot atmaksājis, atsaucoties uz Rubeņa teikto, ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

KNAB Rubeni un Līni tur aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, turklāt Līnim piemērots arī aizdomās turamā statuss vēl vienā kriminālprocesā - par 21 000 latu izkrāpšanu no Eiropas Savienības līdzekļiem laikā, kad viņš bija Eiropas Komisijas delegācijas Latvijā administratīvais asistents.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja KNAB Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece, birojs sācis kriminālprocesu par prettiesisku rīcību ar valsts finanšu resursiem divās KM pārraudzītās kapitālsabiedrībās. Pagājušajā nedēļā KNAB šo iestāžu vadītājus ir atzinis par aizdomās turētajām personām.

Divu KM kapitālsabiedrību vadītāji tiek turēti aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā pēc Krimināllikuma 318. panta 2.daļas. Abām amatpersonām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Vienai no tām piemērots noteiktas nodarbošanās aizliegums.

Kā ziņots, KM atcēlusi Līni no Dailes teātra direktora amata, jo Līnim piemērotais drošības līdzeklis - noteiktas nodarbošanās aizliegums un aizliegums tuvoties Dailes teātrim - nav savienojams ar teātra valdes locekļa amata pienākumu veikšanu.

LETA