Sabiedrība
2009. gada 9. novembris, 09:42

Austrumu slimnīcā veiksmīgi veiktas divas unikālas operācijas pacientiem ar aknu cirozi

Jauns.lv

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, izmantojot jaunākās paaudzes angiogrāfu, veiksmīgi veiktas divas pasaules mērogā unikālas operācijas pacientiem ar aknu cirozi, aģentūru LETA informēja slimnīcas preses sekretāre Inguna Potetinova.

Līdz šim mediķi pacientiem ar šo diagnozi varēja palīdzēt salīdzinoši maz, jo galvenās šīs patoloģijas ārstēšanas metodes bija transplantācija vai plaša vēdera vēnu operācija. Tikai pēdējos gados pieejamās moderno tehnoloģiju iespējas piedāvā veikt mazinvazīvas iejaukšanās šīs komplicētās patoloģijas ārstēšanai. Līdz šim šī metode netika plaši izmantota, jo tā ir ne vien ļoti dārga un darbietilpīga, bet arī prasa ļoti augstas izšķirtspējas un kvalitātes attēlu. Situācija ir mainījusies, kopš šā gada oktobra sākumā slimnīcā darbu sāka jaunās paaudzes angiogrāfijas iekārta.

Operācijas tika veiktas divām sievietēm ar mērķi uzlabot aknu spējas veikt savas pamatfunkcijas. Aknu cirozes gadījumā to audi kļūst blīvi, tiek apgrūtināta asins caurlaidība, kas savukārt meklē apkārtceļus caur blakus esošajiem asinsvadiem. Tie papildu slodzes ietekmē plīst un rada iekšēju asiņošanu.

Lai dalītos pieredzē un apmācītu vietējos speciālistus darbā ar jauno tehnoloģiju, operācijās, kas tiek raksturotas kā īpaši sarežģītas, piedalījās Eiropā pazīstamais profesors Antonins Kraina no Čehijas. Mediķu uzdevums bija izveidot papildu mākslīgu kanālu, lai uzlabotu asins caurlaidību aknās, tā mazinot patoloģiju radīto spiedienu un novēršot potenciālo asiņošanu vēdera dobumā. Tādējādi ar mazinvazīvu metodi tiek atrisināta pamatproblēma, kas nebija iespējama, ārstējot pacientu ar medikamentiem. Izmantojot jaunās paaudzes angiogrāfu, kāds Latvijā līdz šim nebija pieejams, šī procedūra tika veikta pirmo reizi, tostarp pasaules mērogā. Pakalpojums pacientiem bija pieejams par valsts līdzekļiem.

Šī metode pacientam ir mazāk traumatiska salīdzinājumā ar ķirurģisku iejaukšanos. Pozitīva iznākuma gadījumā slimnīcā pavadītais laiks ir vidēji trīs līdz četras dienas, ievērojami samazinās pēcoperācijas atveseļošanās laiks un komplikāciju plašums, un pacientam ātrāk atjaunojas darba spējas.

Kā ziņots, šī gada 1.oktobrī Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā darbu sāka jaunais angiogrāfijas aparāts, ar kuru tiek pavērtas jaunas iespējas veikt ne tikai asinsvadu stāvokļa izmeklēšanu un ārstēšanu, bet arī dažādu vēdera dobuma orgānu šūnu paraugu iegūšanu.

Jaunā tehnoloģija, pirmkārt, bija nepieciešama, lai uzlabotu pacienta drošību sarežģītu operāciju laikā, samazinot viņam novadīto starojuma devu līdz pat 60% un kontrastvielas daudzumu, kas pēc savas būtības ir toksiska viela. Kopumā tas ļauj veikt mazāk invazīvas operācijas pacientiem ar smagām blakus saslimšanām un samazināt izmeklējumam nepieciešamo laiku un traumatismu. Projekts tika uzsākts 2008.gadā un angiogrāfijas iekārta iegādāta par valsts galvotā aizdevuma līdzekļiem par kopējo summu 1,2 miljoni latu.

Mirstība no asinsrites sistēmas slimībām joprojām ir biežākais nāves cēlonis Latvijā gan vīriešiem, gan sievietēm un veido vairāk nekā 55% no visiem letālajiem gadījumiem.

LETA

Tēmas