Sabiedrība
2009. gada 24. novembris, 13:25

Sākts kriminālprocess par hakeru uzbrukumu Valsts prezidenta interneta mājaslapai

Jauns.lv

Valsts policijas (VP) Ekonomikas policijas pārvaldē uzsākts kriminālprocess par hakeru uzbrukumu Valsts prezidenta interneta mājaslapai.

Kā aģentūru LETA informēja VP Preses un sabiedrisko attiecību biroja Preses nodaļas vecākais inspektors Aigars Bērziņš, pagaidām kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 20.nodaļas - par noziedzīgiem nodarījumiem pret vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību.

Šajā likuma nodaļā ietverti panti par kriminālatbildību par patvaļīgu piekļūšanu automatizētai datu apstrādes sistēmai, par automatizētas datu apstrādes sistēmas darbības traucēšanu un nelikumīgu rīcību ar šajā sistēmā iekļauto informāciju, par nelikumīgām darbībām ar automatizētas datu apstrādes sistēmas resursu ietekmēšanas ierīcēm, par datu, programmatūras un iekārtu iegūšanu, izgatavošanu, izmainīšanu, glabāšanu un izplatīšanu nelikumīgām darbībām ar elektronisko sakaru tīklu galiekārtām, kā arī par informācijas sistēmas drošības noteikumu pārkāpšanu.

LETA jau ziņoja, ka hakeri par godu valsts jubilejai bija uzlauzuši Valsts prezidenta interneta mājaslapu.

Atverot Valsts prezidenta interneta mājaslapu "www.president.lv", uzreiz varēja izlasīt hakera ievietoto paziņojumu, kurā rakstīts: "Sveiciens 91.gadadienā, Prezidenta kungs, glābiet valsti! Līdz 92.gadadienai varam nenovilkt."

Pēc attiecīgā paziņojuma apstiprināšanas parādījās sakaru operatora "Tele2" interneta mājaslapa "www.varoni.lv", no kuras Valsts prezidenta mājaslapas apmeklētājs tika uzrunāts apmeklēt sakaru operatora mājaslapu ar sveicienu no kustības "Varoņi".

"Tele2" savu saistību ar notikušo kategoriski noliegusi.

Tikmēr pats Valsts prezidents Valdis Zatlers pēc šī hakeru uzbrukuma pauda viedokli, ka Valsts prezidenta interneta mājaslapas uzlaušana tikai apliecina tās popularitāti un nozīmīgumu.

Viņš norādīja, ka pasaules pieredze rādot, ka hakeri parasti uzbrūk svarīgām mājaslapām, piemēram, Pentagona mājaslapai ASV.

Valsts prezidenta interneta mājaslapa ir populāra, tajā ir dažāda informācija, video materiāli. Šī lapa ir viena no patriotiskākajām, kādas ir Latvijā, sacīja Zatlers.

Mājaslapas uzlaušana gan esot nopietna lieta, tāpēc Valsts prezidenta kanceleja jau esot vērsusies kompetentajās iestādēs, lai tās izvērtē šo gadījumu.

Kā liecina aģentūras LETA arhīva informācija, šis gadījums varētu būt trešais, kad hakeri uzlauzuši valsts institūciju interneta mājaslapas.

Piemēram, 2007.gadā hakeri bija uzlauzuši Iekšlietu ministrijas interneta mājaslapu. Toreiz, atverot ministrijas interneta mājaslapu ""www.iem.gov.lv", uzreiz varēja izlasīt hakera ievietoto paziņojumu, kurā bija uzdots jautājums: "Kas notiek mūsu valstī? Atbildes pašas nenāks, tās ir jāsniedz..."

Savukārt pirms minētā gadījuma tika uzlauzta Valsts policijas interneta mājaslapa.

LETA